Romania este a doua tara, dupa Bulgaria, la nivelul UE, dupa ponderea femeilor care lucreaza in industria IT. Potrivit datelor publicate de Eurostat, 1 din 4 specialisti IT este femeie.

Peste 1,3 milioane de persoane din tarile membre UE lucrau in industria IT, in 2016, potrivit statisticilor Eurostat. Doar 1 din 6 tinere urmau cursuri universitate de IT.

La nivelul UE, ponderea tinerelor in randul studentilor, in domeniul IT, difera de la o tara la alta: 6% in Olanda, 8% in Belgia, 10% in Luxemburg. Valori mai mari se inregistrau in Bulgaria (33%), Romania (31%), Grecia si Suedia (29%) si Cipru (26%).

Foto: Eurostat

Aproximativ acelasi tipar se pastreaza si in piata muncii. Anul trecut, 8,4 milioane de persoane lucrau in industria IT, in tarile din UE. Forta de munca din acest domeniu este dominata de barbati, femeile reprezentand doar 17,2% (1,4 milioane) din numarul total de specialisti IT angajati in statele membre Uniunii Europene.

Romania, cea mai scazuta rata...
Citeste si: Romanii, cea mai scazuta rata de participare la programe de invatare

Potrivit datelor Eurostat, in Ungaria, 8,9% din forta de munca in domeniul IT erau femei, in vreme ce in Cehia, femeile reprezinta 9,3% din numarul total de specialisti.

La polul opus, in Bulgaria, Romania si Lituania, peste un sfert din totalul specialistilor IT erau femei. Mai exact, 26,5% in Bulgaria (1 din 4 specialisti IT era femeie), 25,7% in Romania si Lituania.

Citeste si: Cum ajuta munca remote femeile de cariera: trei ponturi de la specialisti

Foto: Eurostat

Cat de periculos e jobul tau?...
Citeste si: Cat de periculos e jobul tau? Statistici ingrijoratoare despre Romania

Romania, fabrica de IT-isti, insa criza de specialisti se adanceste

In Romania, IT-ul, un sector cu potential si ritm de crestere superioare mediei nationale, a fost declarat prioritate strategica. Desi, in ultimii ani, cresterea valorii adaugate generata de sectorul IT a fost superioara celei din alte sectoare, conform datelor Eurostat, la nivelul anului 2016, industria IT detinea o pondere de 3,4% din PIB, inferioara nivelului din multe tari UE, respectiv 7,3% in Malta, 5,9% in Regatul Unit si Ungaria, 5,1% in Bulgaria sau 4,8% in Estonia.

Deficitul de forta de munca din sectorul IT se estimeaza ca va evolua de la 18.200 specialisti in anul 2018, la circa 20.000 in anul 2021, arata studiul Confederatiei Patronale Concordia. Estimarile sunt realizate fara a lua in calcul emigrarea specialistilor din IT.

Citeste si: Decalajul salarial intre femei si barbati in Romania, sub media UE

Romania, printre tarile UE cu...
Citeste si: Romania, printre tarile UE cu cei mai multi freelanceri. Ce cariere au

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Joburi pentru IT-isti: Anuntul facut de Adobe Romania