In Uniunea Europeana, 3,6% dintre persoanele de peste 16 ani au raportat in 2018 nevoi nesatisfacute in domeniul serviciilor medicale, potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Cel mai ridicat procentaj de cetateni cu nevoi medicale nesatisfacute deoarece tratamentul este inaccesibil se inregistra anul trecut in Grecia (8,3%), Letonia (4,2%), Romania (3,4%), Italia (2%), Belgia (1,7%), Portugalia (1,6%), Bulgaria (1,5%), Cipru (1,4%) si Polonia (1,1%).

La polul opus, cel mai scazut procent era in Cehia si Finlanda (aproape de zero), in timp ce in majoritatea statelor membre UE mai putin de 1% din populatie a raportat nevoi medicale nesatisfacute din motive financiare.

Cel mai frecvent motiv raportat a fost inaccesibilitatea tratamentului. 1% din persoanele de 16 ani si peste aceasta varsta au spus ca tratamentul de care aveau nevoie "era prea scump". Cel mai obisnuit motiv pentru lipsa tratamentului il reprezinta existenta unei "liste de asteptare" (0,9%) sau faptul ca oamenii "vor sa astepte si sa vada daca pot rezolva problema pe cont propriu" (0,6%).

Retail jobs

Datele Eurostat au fost publicate cu ocazia celebrarii in 12 decembrie a Zilei internationale pentru acoperirea universala cu servicii de sanatate.

O jumatate de milion de romani au renuntat sa mearga la doctor pentru ca nu-si permit

Peste 500.000 de romani au renuntat la a mai obtine ingrijire medicala in 2018 intrucat considerau ca nu-si mai permit acest lucru, potrivit unui studiu Monitorul Social. Concluzia? Accesul limitat la ingrijire medicala incurajeaza aparitia bolilor cronice.

Potrivit statisticilor citate in infografic, in anul 2018, aproximativ 560.000 de persoane au avut nevoie de serviciile unui medic specialist, dar au evitat acest lucru, intrucat considerau ca nu isi permit cheltuielile aferente.

Informatiile prezentate s-au bazat pe un studiu al Institutului National de Statistica "Conditiile de viata ale populatiei din Romania". Potrivit sursei citate, jumatate de milion de romani au renuntat la a mai obtine ingrijire medicala in 2018 intrucat considera ca nu-si mai permit acest lucru. Alte motive invocate de romani pentru care nu merg la medic sunt neglijarea problemei de sanatate si distanta prea mare/lipsa unui mijloc de transport.

Citeste si:
Eurostat: Afacerile online ale companiilor au scăzut cel mai mult...
Eurostat: Afacerile online...

Aceasta situatie nu a survenit pentru prima data anul trecut, decenii de acces limitat la ingrijire medicala de calitate ducand in prezent la o situatie generala de sanatate care este deficitara: un locuitor al Romaniei din cinci are o problema cronica de sanatate sau o invaliditate. Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri