Romanii se feresc sa isi negocieze salariul la interviu, desi angajatorii sunt dispusi sa ofere mai mul

Mai putin de jumatate dintre candidatii care se prezinta la un interviu negociaza salariul, desi suma oferita de companie poate fi marita de regula cu pana la 25%. Si mai putini sunt cei care isi negociaza beneficiile extra-salariale, arata un sondaj BestJobs.

Aproape un sfert dintre angajatori spun ca sub 10% dintre candidatii care se prezinta la interviu negociaza salariul oferit, in timp ce aproape 40% afirma ca intre 10% si 50% dintre cei intervievati fac acest lucru. Doar unul din zece recrutori sustine ca procentul candidatilor care isi negociaza salariul este intre 75% si 100%.

Cu toate astea, peste sase din zece angajatori spun ca salariul oferit unui candidat este negociabil. In cea mai mare parte (56,6%), recrutorii declara ca suma oferita poate fi negociata cu pana la 25%. Pentru aproape unul din zece angajatori, candidatul poate negocia cu peste 25% suma oferita. In schimb, circa trei din zece recrutori sustin ca nu exista nicio marja de negociere.

Barbatii negociaza mai mult decat femeile

In general, cei mai multi candidati care isi doresc negocierea salariului sunt barbatii (46%), in timp ce sub o treime dintre femei abordeaza acest subiect, conform raspunsurilor oferite de angajatori.

Cand vine vorba despre beneficiile extra-salariale, peste jumatate dintre recrutori (53%) spun ca sub 10% dintre candidatii care se prezinta la interviu negociaza si aceste drepturi.

Citeste si:
Un român din trei și-ar vota șeful dacă ar candida pentru funcția...
SONDAJ: Un român din trei...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

De cealalta parte, peste patru din zece angajati (42%) sustin ca accepta de regula salariul oferit de angajator din prima, fara nicio negociere, in timp ce doar doi din zece candidati negociaza oferta salariala. Exista totusi si angajati (34% dintre respondenti) care spun ca obisnuiesc sa negocieze atat salariul, cat si pachetul de beneficii extra salariale. Printre beneficiile extra-salariale negociate de candidati, la un interviu, cele mai cerute sunt programul flexibil de lucru, pentru circa 47% dintre respondenti, bonusurile de performanta (44%) si trainingurile / cursurile de scolarizare platite de firma pentru dezvoltare profesionala (30%). Alte beneficii care sunt, de obicei, negociate sunt acoperirea totala/partiala a cheltuielilor de transport (25,3%), masina de serviciu (24%), posibilitatea de a lucra de acasa (19%) si asigurare privata de sanatate pentru toata familia (18,5%).

In acelasi timp, atunci cand candidatii sunt intrebati, in cadrul interviului, de asteptarile salariale, cei mai multi dintre ei - trei din zece - mentioneaza nivelul salarial actual. Alti 28% adauga intre 10 si 25% la salariul actual, unul din zece adauga pana la 50% in plus si 8% adauga cel mult 10%.

Dintre angajatii care spun ca nu negociaza oferta salariala sau beneficiile, aproape doi din zece afirma ca nu se simt confortabil sa ceara mai multi bani, alti 14% se tem ca nu vor fi acceptati la interviu sau ca vor parea lacomi (12%).

Citeste si:
Cum negociezi eficient salariul la angajare, cu zambetul pe buze
Cum negociezi eficient...
Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri