Timp de doua luni pe an, adica intr-o perioada de 60 de zile de la finalizarea unei forme de invatamant, absolventii pot depune cerere pentru a primi de la stat un sprijin financiar si servicii gratuite care sa ii ajute sa se angajeze. Aproximativ 250 de tineri din Bucuresti si-au cerut drepturile in aceasta vara, iar 80 vor incasa si 250 de lei pe luna.

Odata cu terminarea anului scolar, absolventii institutiilor de invatamant se pot inscrie in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) pentru a fi sprijiniti in gasirea unui loc de munca. De asemenea, cei care nu reusesc sa se angajeze dupa doua luni de la absolvire pot solicita sa primeasca o indemnizatie de 250 de lei timp de sase luni.

Astfel, indemnizatia de somaj se acorda dupa expirarea termenului de 60 de zile calendaristice, perioada in care absolventul beneficiaza de servicii gratuite in vederea angajarii (informare si consiliere profesionala, medierea muncii, formare profesionala), la cerere, pe o perioada de sase luni si este o suma fixa, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data stabilirii acesteia, respectiv 250 lei.

Retail jobs

In finalul iuliei 2019, in Bucuresti, potrivit datelor puse la dispozitia wall-street.ro de catre Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti, erau inregistrati 242 de absolventi ai promotiei 2019 ca persoane in cautarea unui loc de munca, dintre care 80 persoane au depus cerere pentru a beneficia de indemnizatia de somaj. Acestia au varste cuprinse intre 16 si 25 de ani.

Pe langa bani, tinerii mai pot beneficia de urmatoarele masuri in vederea cresterii sanselor de ocupare:

 • informare si consiliere profesionala;
 • medierea muncii;
 • formarea profesionala;
 • programe de ucenicie;
 • stagiu de practica pentru absolventii de invatamant superior la debutul in profesie;
 • evaluarea si certificarea competentelor profesionale dobandite pe alte cai decat cele formale;
 • consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri;
 • stimularea mobilitatii fortei de munca (prima de activare, prima de insertie, prima de relocare).

In prezent, tinerii absolventi inca pot depune dosare, insa doar pentru a beneficia de masurile de stimulare a ocuparii, dar nu vor mai avea dreptul de a solicita acordarea indemnizatiei de somaj.

Citeste si:
40% dintre tinerii români au cumpărat, cu bună știință, un produs...
Aproape 40% dintre tinerii...

In ce meserii vor sa se califice tinerii bucuresteni

Cele mai cautate cursuri de calificare in randul tinerilor din Bucuresti sunt cele de:

 • frizer-coafor-manichiura-pedichiura;
 • ospatar (chelner) vanzator in unitati alimentare;
 • bucatar,
 • operator introducere, validare si prelucrare date,
 • manager proiect,
 • inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Acte necesare pentru inregistrarea la ANOFM

Actele necesare pentru inregistrarea absolventului la agentia de ocupare a fortei de munca, ca persoana in cautarea unui loc de munca, sunt:
• actul de identitate, in original si copie;
• actele de studii si de calificare sau adeverinta din care sa rezulte data absolvirii, in original si copie;
• adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale.

Citeste si:
Director de școală: Trebuie să ieșim din bula liceu+facultate = succes
Meseria rămâne brățară de...

Cum poti pierde banii

Motivele care duc la incetarea sau suspendarea platii indemnizatiei de somaj, sunt: admiterea intr-o forma de invatamant, refuzul nejustificat de a participa la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala, incadrarea in munca (perioada determinata/nedeterminata), neprezentarea la viza lunara si plecarea din tara.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri