Te-ai hotarat sa iti dai demisia si a venit timpul sa faci marele anunt. Indiferent care sunt motivele pentru care te-ai hotarat sa parasesti compania, este in interesul tau sa o faci intr-un mod cat mai placut si sa lasi o usa deschisa. Comportamentul tau atunci cand faci anuntul este extrem de important. Iata tot ce trebuie sa faci inainte de a parasi compania.

Asa cum se poate observa din piata, modul in care pleaca un angajat din companie influenteaza parerea managerilor despre ei. Un studiu realizat de JobList a intrebat managerii despre parerilor lor asupra angajatilor care demisioneaza, iar cea mai mare parte a acestora (68,2%) au sustinut ca apreciaza o notificare a demisie cu mai mult de doua saptamani inainte ca plecarea sa aiba loc, in timp ce peste 65% au precizat ca si-ar dori sa fie consultati de angajati inainte de a lua decizia de a demisiona din companie, scrie Forbes.

In plus, aproximativ 60% dintre respondentii studiului au o parere buna despre cei care isi lasa jobul pentru altul in care pot creste profesional, in vreme ce peste 39% vad cu ochi buni chiar si demisia pentru mai multi bani.

In general, managerii arata ca apreciaza profesionalismul oamenilor care doresc sa plece din companie. Din acest motiv, este important ca atunci cand vrei sa parasesti compania sa actionezi in consecinta, nu se incerci sa "arzi etape". Iata ce trebuie sa stii daca esti pe cale sa faci public faptul ca vei parasi compania.

Anunta din timp

Managerii vad cu ochi bun cand angajatii anunta cu cel putin doua saptamani inainte de a pleca din companie sau macar cu doua saptamani. Ei sunt multumiti atunci cand li se ofera mai mult timp pentru a pune lucrurile la punct inainte de a pleca din companie angajatul. Daca este posibil, anunta-i cu aproximativ o luna de zile inainte si ofera-ti ajutorul pentru gasirea si acomodarea inlocuitorului, intainte de a pleca.

Vorbeste cu managerul inainte sa iti dai demisia

Studiu arata ca 65% dintre manageri raspund pozitiv angajatilor care ii consulta inainte de a lua decizia finala. Poate parea chiar infricosator sa ii spui managerului ca te gandesti sa renunti la job, insa sefii tind sa raspunda pozitiv atunci cand angajatii au incredere si ii anunta. Daca te sustin, acestia pot gasi modalitati de a te determina sa ramai sau pot sa te recomande oamenilor din reteaua lor profesionala pentru un posibil job.

Nu vorbi "pe la colturi" despre posibila ta plecare

Managerii reactioneaza adesea (40,9%) negativ cand aud din alta parte despre intentia unui angajat de a renunta la job sau cand afla ca angajatul a aplicat pentru un job in alta companie (38,9%). Indiferent de cat de mult timp te gandesti sa renunti la locul de munca, nu trebuie sa vorbesti cu nimeni despre acest lucru, pentru ca sunt sanse ca discutia sa ajunga la urechile sefului tau.Iar acest lucru poate conduce cu usurinta la un mediu tensionat si ostil in echipa.

Arata ca ai un motiv bun sa pleci

Majoritatea managerilor creeaza relatii stranse cu angajatii si sunt mandri sa vada ca oamenii lor actioneaza proactiv in dezvoltarea carierei. Cercetarea arata ca 60% dintre manageri reactioneaza pozitiv la actiunile angajatilor care renunta la job pentru a cauta noi oportunitati de crestere, 51% raspund pozitiv celor care renunta la locul de munca din cauza unei situatii neplacute in echipa, iar 39% au reactii pozitive fata de angajatii care renunta pentru a cauta salarii mai bune. Explica managerului clar motivul pentru care te gandesti sa parasesti compania si formuleaza-ti explicatia intr-un mod cat mai constructiv.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri