Te-ai hotarat sa iti dai demisia de la jobul curent, esti incantat de noua organizatie in care urmeaza sa lucrezi si abia astepti sa iti cunosti noii colegi. Inainte de a trece in aceasta noua etapa din viata ta, este foarte important cum iti pregatesti "iesirea din scena". Bunele practici arata ca este o dovada de respect fata de seful tau sa lasi o scrisoare in care sa explici care sunt motivele plecarii, care au fost experientele placute si mai putin placute la job si sa ii dai asigurari fostului angajator ca ramai deschis unei relatii profesionale

Sa ii spui sefului tau ca vrei sa pleci din companie nu este, neaparat, un lucru simplu de facut. Daca te-ai hotarat sa iti dai demisia, anunta-ti seful cu cel putin doua saptamani inainte de data la care vrei sa pleci si nu iti lasa proiectele neterminate.

O discutie fata in fata cu seful tau este cea mai buna modalitatea prin care sa il anunti ca vrei sa pleci din compania. Sa ii dai vestea pe email sau intr-un mesaj sec pe Facebook este o dovada de lipsa de respect din partea ta. Daca nu iti gasesti cele mai bune cuvinte pentru a-i explica sefului tau, intr-o discutie directa, care sunt motivele pentru care pleci, ramana mereu si varianta unei cereri de demisie. Acolo ii vei putea explica, pe un ton pozitiv, de ce ai ales sa pleci, ii poti relata experientele placuta, dar si mai putin placute de la job, ii poti oferi sugestii, idei. Insa ce este cel mai important atunci cand cineva isi da demisia este sa lase deschisa o cale de comunicare cu fostii colegi, fostul sef.

Foto: Shutterstock.com

Potrivit Codului Muncii, prin demisie se intelege "actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz".

Codul muncii sanctioneaza angajatorii care refuza sa inregistreze demisia unui salariat cu amenda cuprinsa intre 1.500 de lei si 3.000 de lei.

Tipuri de demisie

Termenul de preaviz este cel convenit in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Foto: Shutterstock.com

Demisia poate fi cu preaviz sau fara preaviz. Angajatul poate demisiona fara preaviz doar daca angajatorul decide sa renunte la aceasta perioada, sau in situatia in care angajatorul nu isi respecta obligatiile contractuale, fapt ce duce la prejudicierea angajatului, asa cum se intampla in cazul intarzierii platilor salariale, al neacordarii zilelor de concediu, nu ia masuri pe linia asigurarii sanatatii si securitatii in munca, nu creeaza conditii optime pentru indeplinirea normelor de munca, etc.

Conform art. 81 din Codul Muncii, pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. In situatia in care, in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator. Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv. Termenul de preaviz curge de la data comunicarii notificarii, fara a se calcula si ziua comunicarii.

Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Modele de cereri de demisie

Scopul unei cereri de demisie este sa ii oferi angajatorului informatii legate de plecarea ta si, mai ales, sa il asiguri ca esti deschis pentru colaborari viitoare.

Demisie cu preaviz

Domnule Director,

Subsemnatul/a Nume ........ Prenume ..............., angajat/a in functia de………… in cadrul societatii XYZ s.r.l, prin prezenta va aduc la cunostinta ca doresc incetarea contractului meu de munca, incepand cu data de ..........., in baza art. 81 alin.7 din Codul muncii - Legea 53/2003 modificata si completata, prin demisie cu respectarea preavizului de … ..... zile prevazut in contractul individual de munca nr. .... / ...........

Va multumesc!

Demisie fara preaviz

Subsemnatul/a Nume ........ Prenume ..............., angajat/a in functia de………… in cadrul societatii XYZ s.r.l, prin prezenta va aduc la cunostinta ca doresc incetarea contractului meu de munca, nr………….din data zz/ll/aa, incepand cu data de ..........., in baza art. 81 alin.7 din Codul muncii - Legea 53/2003 modificata si completata, prin demisie fara preaviz , pentru urmatoarele motive : ............

Va multumesc!

Citeste si: 5 semne de necontestat ca este timpul sa iti dai demisia

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri