Salvamont are nevoie sa angajeze 150 de salvatori montani in urmatorii doi pe fondul cresterii anuale a cazurilor de interventii, care au ajuns in prezent la 7.000, de la 5.000 in urma cu patru ani, a declarat, pentru wall-street.ro, Sabin Cornoiu, presedintele Salvamont Romania.

„Singura problema pe care o avem in acest moment este numarul redus de salvatori pe care ii putem angaja. Avem nevoie de o resursa suplimentara, o resursa care sa fie la dispozitia noastra si in timpul saptamanii, atunci cand voluntarii sunt la serviciu”, a declarat Sabin Cornoiu pentru wall-street.ro.

Numarul de incidente montane care necesita interventia salvatorilor montani a crescut anual cu 300-500 de cazuri. Daca in urma cu patru ani se inregistrau circa 5.000 de cazuri pe an care necesitau interventia specialistilor, in prezent se reporteaza 7.000 de astfel de situatii.

„In ultimii zece ani, domeniile schiabile s-au dezvoltat foarte mult. Practic, s-a triplat lungimea partiilor de schi si numarul acestora, iar activitatile montane sunt intr-o crestere exploziva. Apar noi sporturi montane, noi provocari pentru turisti si astfel apar si evenimentele pe munte”, explica Cornoiu.

In prezent sunt 350 de salvamontisti angajati si circa 400 de salvatori montani voluntari. Cele 750 de persoane au aceeasi pregatire, au atestare de salvator montan, iar circa trei sferturi dintre ei au pregatire suplimentara de paramedici.

Facem fata accidentelor, dar cu eforturi deosebite. Practic, lucram toata iarna si incercam sa dam liber oamenilor in intersezon, intre sezonul de iarna si cel de vara, dar constatam ca activitatile montane deja acopera intreaga perioada a anului si nu mai putem sa vorbim de perioade mai libere sau mai linistite in primavara sau in toamna. Practic, acum oamenii merg la munte tot timpul anului, gasesc sporturi pe care sa le practice pe munte. Mai mult, se dezvolta si alte activitati, precum pescuit, vanatoare, iar pe munte mai vin culegatori de fructe de padure sau oameni care lucreaza in exploatari forestiere. Acesti oameni au accidente pe munte, trebuie salvati si noi ne adresam tuturor celor care au accidente pe munte, nu numai turistilor”, spune presedintele Salvamont.

Insa, in contextul in care numarul interventiilor montane este in crestere anual, salvatorii montani au nevoie de mai multi colegi, circa 150 in urmatorii doi ani, la nivel national.

„Noua lege a turismului, care se afla intr-o faza finala de dezbatere, prevede ca toate judetele sunt obligate sa aiba servicii Salvamont, lucru care se intampla, dar obliga si toate localitatile care au domenii schiabile sa isi faca structuri Salvamont. Avem judetele, precum Harghita, in care exista domenii schiabile in cel putin 30 de localitati – este imposibil ca intr-o zi sa acoperi cu personal 30 de localitati in care se practica schiul, chiar si in cele trei-patru luni in care se practica sporturile de iarna. De asemenea, sunt cateva localitati in judetul Brasov unde trebuie pus accent mai mult pe marirea numarului de salvatori. In rest, nu sunt probleme deosebite”, explica Cornoiu.

Numarul celor care vor sa devina salvatori montani este redus, salariul de circa 2.000 de lei net pentru un debutant si 3.000 de lei pentru un avansat nefiind deloc unul atractiv pentru cei care ar trebui sa isi riste viata pe munte.

„Vin tineri catre noi, incercam sa ii selectam pe cei dedicati profesiei, dar, din pacate, numarul acestora este foarte mic, pentru ca piata de munca este mult mai atractiva din punct de vedere financiar. Nu putem sa avem o oferta financiara echivalenta cu alte domenii de activitate. Mai mult, este o activitate foarte riscanta. Pentru un tanar e mult mai usor sa lucreze la un calculator sau sa faca o distributie de marfa decat sa isi riste viata pe munte pentru o retributie care nu e la valoarea reala pe care o merita salvatorii montani. Numai cei dedicati pot face acest lucru, cei care nu cauta un castig material sau financiar rapid”, sustine Cornoiu.

Presedintele Salvamont Romania adauga ca selectia celor care intra in scoli este, de asemenea, riguroasa, fiind alesi cei care sunt dedicati profesiei, nu cei care fac cursul pentru a-l folosi in scop turistic, in interes personal, spre exemplu.

In scolile Salvamont termina in fiecare an cam 30-40 de salvatori montani. „Ei nu sunt neaparat angajati, ei sunt la inceput de drum. In randul echipelor din care vin exista alti salvatori debutanti sau voluntari care au o experienta mai mare, cu 3-4-5 sau 6 ani de voluntariat si care doresc sa devina angajati. Credem ca un pas inainte in a asigura o structura mai mare de personal angajat ne-ar ajuta sa acoperim necesarul de care avem nevoie, cu voluntarii pe care ii avem acum si cu cei care doresc sa fim in randul nostru. Nu toti voluntarii accepta sa fie angajati, pentru ca au joburi mult mai bine platite si prefera sa vina alaturi de noi in weekenduri, in vacante, in concedii sau in momentele foarte dificile in care noi avem nevoie de foarte multi oameni si ei isi iau liber de la locul de munca”, spune Cornoiu.

Citeste si:

    Salvamont este in subordinea Consiliului Judetean sau a Consiliului Local. Sunt 24 de servicii publice judetene si 28 de servicii publice locale.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Anca Olteanu
    Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Cariere »



    Setari Cookie-uri