Luna ianuarie este una dintre cele mai aglomerate din an pe piata de recrutare, iar datele economice arata ca 2020 va fi un an prielnic pentru cei in cautarea unui loc de munca. Este luna care aduce cu un flux de noi oportunitati de angajare, insa este si o perioada cu provocari din punct de vedere al concuretei. Iata ce trebuie sa stii pentru a face un pas in fata de piata de recrutare in 2020.

Aplicarea ta trebuie sa fie impecabila

Gasirea joburilor va fi mai usoara luna aceasta decat a fost in decembrie, insa cu un numar mai mare de candidati, care se uita dupa aceleasi oportunitati, nu va fi usor sa te faci observat de catre recrutori si manageri.

In ianuarie, mai mult ca de obicei, trebuie sa fii un candidat care iese in evidenta. Asadar, ca sa iti adjudeci jobul dorit, trebuie sa depui mai mult efort si nu trebuie sa faci niciun pas gresit, care ar putea ridica semne de intrebare si l-ar determina pe angajator sa treaca la urmatorul candidat, scrie Forbes.

In continuare, cea mai buna varianta este aceea de a fi recomandat de catre cineva pentru un post disponibil. Nu trebuie sa te bazezi exclusiv pe aplicarile online, ci incearca sa identifici conexiunile pe care le poti face in companiile vizate. Da, este posibil sa nu ai contacte directe, insa cineva din reteaua voastra de cunoscuti poate avea. Verifica LinkedIn pentru conexiuni de gradul al doilea si nu ezita sa folosesti relatiile profesionale si personale pentru a va sustine aplicatia.

In plus, asigura-te ca CV-ul tau este realizat fara greseala si expune in mod clar modul in care abilitatile si experientele tale te califica pentru postul dorit

In cele din urma, concentreaza-te pe calitatea emailurilor pe care le trimiti pentru a aplica la un job sau pentru a-ti mari reteaua de cunoscuti. Emailurile tale trebuie sa fie scurte, concise si personalizate. Asaltati de mesaje, recrutorii vor observa si vor aprecia mesajele scurte.

Companiile deschid joburi inainte de a sti ce isi doresc

In ianuarie, multe companii cauta sa angajeze oameni talentati care sa lanseze noi linii de produse, care sa vina in intampinarea nevoilor in schimbare ale clientilor sau sa aduca inovatie in organizatii. Oricat de noi si de agresive vor fi obiectivele fixate de lideri pentru 2020, nu le vor putea pune in practica fara sa angajeze oamenii potriviti.

Iar toate acestea pune presiune pe cautari inca din luna ianuarie, chiar daca managerii inca nu stiu in totalitate profilul cautat.

O idee buna este sa acorzi atentie necesitatii care determina deschiderea locului de munca. Asigura-te ca intrebi angajatorii daca postul este nou in companie, pentru ca pregatirea este diferita atunci cand jobul este nou si nu unul bine stabilit in companie.

In prima runda de interviuri, fa tot posibilul sa scoti de la intervievator cat mai multe despre viziunea sa despre acest nou rol in companie si ce crede acesta ca ar genera succes. Pe de alta parte, nu fi surprins daca fiecare dintre cei cu care vorbesti descriu diferit functia noua.

Mai departe, pe masura ce avansezi in discutii cu angajatorii, asigura-te ca principalii actionari ai companiei sunt de acord cu descrierea finala a functiei, altfel nu vei sti cum sa proiectezi succesul. Inainte de a accepta postul, este ideal sa ai o discutie cu potentialul sef despre sprijinul pe care compania ti-l va da in lansarea de proiecte si arata-i cum va fi masurat succesul acestora.

Ianuarie aduce un numar mare de noi pozitii in companii, de obicei. Acestea reprezinta, de obicei, oportunitati intresante de cariera, insa este bine sa cantaresti riscurile, inainte de a face un salt. Daca organizatia inca nu stie ce isi doreste, chiar si la finalul procesului de recrutare, ar trebui sa iti ridice un mare semn de intrebare.

Unele dintre cele mai bune oportunitati de angajare vor aparea in curand

Ianuarie este o luna puternica de angajare, insa fiecare candidat trebuie sa fie pregatit sa ii fie resprinse unele emailuri sau sa nu primeasca raspunsuri. Toate aceastea se intampla din cauza numarului mare de aplicanti, insa nimeni nu trebuie sa isi piarda increderea in sansele de angajare.

Aceasta este una dintre cele mai bune luni in care iti poti cauta un job, deoarece timp de sase luni te poti orienta in piata, fara intreruperi majore, precum vacanta de vara sau sarbatorile de iarna. Asadar, in timp ce aceasta luna este un moment potrivit pentru a incepe, este doar startul a ceea ce se va dovedi luni de zile de activitate sporita si anunturi noi de locuri de munca pe LinkedIn.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri