Sezonalitatea are un impact important in gasirea jobului dorit, iar candidatii trebuie sa stie ca fiecare luna vine cu provocarile si oportunitatile ei pe piata muncii. Daca esti deja in cautarea unui job sau daca vrei sa incepi in luna octombrie, iata tot ce trebuie sa stii ca sa iti folosesti timpul eficient si sa ai rezultatele dorite.

Este cea mai aglomerata luna pentru piata muncii

Te-ai putea gandi ca luna ianuarie este cea mai aglomerata in ceea ce priveste angajarile, insa, in realitate, octombrie este. Ciclul de angajare este scurt si intens toamna, adica creste in septembrie si coboara in noiembrie. Pe langa aceasta, se adauga angajarile sezoniere din aceasta perioada care au loc in retail, ceea ce face ca in a doua luna de toamna sa existe in piata cele mai mari oportunitati de angajare.

In multe industrii, exista o presiune pentru incheierea angajarilor propuse inca din aceasta luna, pentru a evita aglomerarile din preajma vacantelor de iarna. Daca inca din septembrie numarul anunturilor de angajare a inceput sa creasca, in aceasta luna oamenii de HR vor sa isi inchida pozitiile, sa acopere posturile disponibile, scrie Forbes.

Asadar, acesta este un moment bun sa te intrebi cat de mult iti doresti sa iti asiguri un job pana la finalul anului?

Candidatii care isi cauta pasiv job pot apela luna aceasta la networking pentru a afla ce este disponibil in piata. Puteti sa mai ramaneti o perioada in faza de evaluare a oportunitatilor pietei muncii, luand in considerare faptul ca in perioada urmatoare va fi o pauza de activitate in perioada vacantelor, iar o cautare mai atenta poate reincepe in luna ianuarie.

Daca insa iti doresti un loc de munca in urmatoarele maximum doua luni, va trebui sa te concentrezi asupra celor mai bune perspective si sa dedici suficient timp cautarii in aceasta luna.

Intra pe traiectorie cat mai repede

Pentru cei care abia in aceasta luna incep sa isi caute un loc de munca, este important de stiut ca trebuie sa se grabeasca. Nici nu isi vor da seama ca ritmul angajarilor va incetini, inca de la inceputul lunii urmatoare.

O multime de candidati petrec saptamani la rand finisandu-si CV-urile, inainte de a-si lansa candidaturile pentru joburile dorite. Trebuie stiut insa ca in luna octombrie nu mai este timp pentru perfectionarea CV-ului. O zi sau maximum doua sunt suficiente pentru a lucra la CV, iar ideal este sa mai arunce si o alta persoana ochii pe el. Dupa aceea, CV-ul trebuie trimis cat mai repede.

CV-urile raman inca extrem de importante in procesul de cautare a unui job, reflectand abilitatile si realizarile unui candidat, insa acesta nu trebuie sa petreaca o vesnicie in a-l scrie. Un CV trebuie scris cat mai clar, cat mai simplu, cu un format curat, iar restul timpului poate fi folosit pentru realizarea emailurilor de introducere, pentru networking si pentru pregatirea interviurilor.

In luna octombrie, ideal este sa aloci o mare parte a timpului tau in contactarea oamenilor pe care ii cunosti sau care ti-au fost introdusi de un cunoscut. Aceste introduceri si referinte pozitive te vor ajuta sa apari pe radarul locurilor de munca si sa intri pe locuri cu prioritate la angajare.

Mergi intotdeauna pe astfel de introduceri, decat sa aplici online. Vei obtine rezultate mai bune si iti va scuti mult timp, pentru ca nu vei mai aplica la locuri de munca deja ocupate sau care au o multime de candidati.

Este important sa retii ca procesele de recrutare se misca mai repede in aceasta perioada a anului si ca nu vei avea saptamani intregi la dispozitie pentru a-ti pregati interviurile. Fa-ti o poveste concisa si convigatoare de cariera si imbunatatesti abilitatile de prezentare la un interviu.

Nu uita insa ca octombrie este, in acelasi timp, si o luna aglomerata pe piata muncii si iti poate crea anxietate sau iti poate aduce dezamagiri.

Negocierile te pot lua prin surprindere

Vestea buna cu care vine octombrie este ca deciziile de angajare ca iau pe repede-inainte. Cu toate acestea, viteza angajarilor pot dezorienta pe cei implicati, iar pe candidati negocierile ii pot gasi nepregatiti.

Cand pachetele de compensatii si beneficii sunt aduse in discutie mai devreme decat se asteapta candidatul, partea buna pentru acestia este ca poate fi un semn ca sunt in topul optiunilor. Angajatorii incearca sa inainteze ofertele de salarii repede, astfel incat sa nu piarda timpul cu asteptari nepotrivite sau sa se loveasca de blocaje ale aprobarilor interne. Toate acestea sunt incercari de eficientizare a proceselor de recrutare.

Cand angajatorul te intreaba ce salariu vrei este un lucru bun, insa este important sa stii sa pledezi in avantajul tau. Astfel, cu mult inainte de a primi o oferta, trebuie sa iti fixezi clar un prag salarial si un pachet de beneficii pe care ti le doresti. Fii intotdeauna pregatit sa-ti comunici cerintele si dorintele.

Tine minte ca orice oferta salariala se negociaza. Asta nu inseamna ca trebuie sa devii arogant sau agresiv in impingerea limitelor nivelului de compensatie. Intotdeauna trebuie insa sa negociezi cateva aspecte, fie ca este vorba de salariul de baza, de denumirea postului sau de zilele libere.

Una peste alta, luna octombrie este un moment extraordinar pentru a-ti cauta un loc de munca, insa iti va pune la incercare nervii. Pregatirea anterioara pentru acest proces iti va fi de mare ajutor.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri