Cele mai intalnite mesaje din partea angajatilor, in ultima vreme, sunt acelea ca raman cu joburile neacoperite, in lipsa de candidati. Pe de alta parte sute de mii de someri stau pe listele ANOFM si o parte primesc si ajutoare sociale din partea statului. Am stat de vorba cu cativa specialisti in recrutare si i-am intrebat cum pot ajunge romanii fara un loc de munca pe posturile vacante.

Institutul National de Statistica (INS) a aratat recent ca numarul somerilor din Romania s-a ridicat, potrivit celor mai noi date, de la nivelul lunii noiembrie a anului 2019, la 366.000 persoane, in crestere fata de luna precedenta (365.000 persoane), dar in scadere fata de aceeasi luna a anului anterior (374.000 persoane).

NS analizeaza numarul somerilor cu varste intre 15 si 74 de ani.

"Aceasta cifra cuprinde doar somerii institutionalizati, care primesc somaj. Este foarte posibil ca numarul real sa fie mai mare deoarce aceasta cifra nu cuprinde somerii care nu mai primesc alocatie de somaj, ori nu urmeaza cursuri de recaificare. Ce stim sigur este că somajul in Romania este mic, sub media europeana si mentinand trendul descrescator din ultimii ani - lucru confirmat de numarul mare de pozitii deschise pe recrutare si de focusul companiilor pentru a importa forta de munca din strainatate", a declarat pentru wall-street.ro Cristian Huzau, country manager in cadrul GiGroup, una dintre cele mai mari companii de plasare de personal din Romania.

Ce oameni cauta angajatorii

Potrivit lui Cristian Huzau, somerii actuali pot reprezenta o solutie la piata muncii doar daca cererea si oferta se intalnesc. Altfel spus, explica el, angajatorii au nevoie de specialisti, de persoane calificate pentru a acoperi deficitele de forta de munca din domeniile care sufera.

Sorina Faier, managing partner Elite Searchers, a explicat, pe de alta parte, ca in piata muncii, in prezent, cel mai greu de recrutat sunt candidatii pentru pozitii precum cele de muncitori calificati (37%), specialisti IT (26%) sau specialisti in vanzari (26%).

La polul opus, managerii, contabilii sau specialistii in finante-banci sunt categoriile care pun cele mai mici probleme recrutorilor.

Deficit imens de forta de munca

Despre lipsa oamenilor care sa munceasca, altfel spus despre deficitul de forta de munca, angajatorii vorbesc de un nivel ridicat, care depaseste peste media europeana.

"Romania se confrunta cu un deficit mare al fortei de munca, mai ales in sectoarele mai sus mentionate, ca urmare a migratiei sau sistemului educational din ultima perioada. Criza angajatilor si deficitul fortei de munca de pe piata sunt des intalnite in marile companii din Romania. In lipsa oamenilor potriviti, productivitatea scade. De exemplu, deficitul de forta de munca in IT&C va continua sa creasca pana la aproape 21.000 de oameni in anul 2021", considera Sorina Faier.

Mai exact, potrivit Barometrului de HR realizat de PwC Romania, tara noastra are nevoie de inca un milion de angajati, in urmatorii cinci ani, pentru a obtine o crestere economica medie de 3,5% anual.

"In plus, importul relativ redus al fortei de munca externa contribuie la mentinerea unui deficit mare. Este clar ca in anumite domenii sensibile (constructii, productie, IT, retail, logistica etc. ) deficitul este evident, afectand buna desfasurare a lucrurilor. Mai mult decat atat, in 2019 exodul fortei de munca calificata spre vest a continuat, aspect care agraveaza si mai mult situatia", a precizat Cristian Huzau, GiGroup.

Guvernul a stabilit ca plafonul de lucratori straini pentru anul 2020 sa fie de 30.000 de persoane.

Cum se pot intalni cererea cu oferta

Specialistii in piata muncii spun ca pentru ca macar o parte dintre somerii Romaniei sa fie asimilati in locurile de munca pentru care angajatorii nu gasesc oameni trebuie sa schimbe cateva lucruri in ambele tabere.

"Pe de o parte, candidatii trebuie sa inteleaga un lucru simplu: pentru a performa, pentru a castiga bine trebuie sa devina foarte buni si sa contribuie la succes organizatiei pentru care lucreaza. Pe de alta parte, angajatorii trebuie sa inteleaga ca oamenii s-au schimbat. Nu mai accepta asa de usor supunerea, sunt foarte atenti la mediul de lucru, cauta mult mai mult decat un salariu lunar. Avem apoi si discutia despre castiguri. Vestul inca propune solutii mai bune", este de parere Cristian Huzau.

Tipologia oamenilor de asemenea s-a schimbat. Tinerii, in special, nu mai accepta atat de usor “munca de jos”, ceea ce conduce la probleme. Intelegand schimbarile din piata muncii vom putea acoperi, macar partial, deficitele existente in piata muncii

Sorina Faier arata drumul lung al schimbarilor, care trebuie sa survina in primul rand in educatia si mentalitatea populatiei.

"Din punct de vedere al candidatilor, acestia ar trebui sa nu se mai multumeasca cu ajutorul si beneficiile oferite prin somaj, iar din punct de vedere al angajatorilor, ar trebui sa ofere angajatilor un program de lucru mai flexibil, bonusuri pentru rezultatele excelente ale angajatilor, sansele de dezvoltare profesionala, beneficii", a explicat Sorina Faier, managing partner Elite Searchers.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri