Peste jumatate dintre companiile din Romania (54%) intentioneaza ca, in 2020, sa creasca numarul de angajati cu 11% in medie, potrivit Barometrului de HR realizat de PwC Romania.

Cea mai mare cerere de noi angajati este in sectorul IT&C, urmat de industrie, auto si retail. Astfel, 91% dintre companiile din IT&C intentioneaza sa majoreze numarul de angajati in medie cu 20% anul viitor. In industrie si auto, 71% dintre societati vor sa angajeze in medie cu 6,2% mai multe persoane si 50% dintre firmele din retail au nevoie de un plus de 6,4%. Cresteri de personal au mai mentionat 40% din companiile din sectorul de servicii financiare si 30% dintre firmele din farma.

Estimarile noastre arata ca Romania are nevoie de inca un milion de angajati, in urmatorii cinci ani, pentru a obtine o crestere economica medie de 3,5% anual. Asa cum stim, in ultimii ani, forta de munca a devenit mai greu de gasit, existand riscul de a limita acest potentialul de dezvoltare a economiei. Din acest motiv, atat guvernul, cat si companiile ar trebui sa se implice in programe de educatie care sa dezvolte competentele angajatilor, in special pe cele digitale, tot mai solicitate de angajatori pe masura ce noile tehnologii sunt adoptate pe scara larga”, declara Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania.

Potrivit sondajului, cele mai multe pozitii noi au fost create, in 2019, in zona Digital & Social Media, precum Chief IT Digital Solutions, Instructional Designer, Specialist social media, Digital & Multichannel Manager, Digital Manager, RPA Specialist si Online Manager. De asemenea, sondajul indica departamentele care vor fi cel mai afectate de automatizare, in opinia respondentilor, respectiv contabilitatea, suportul IT, zona administrativa si cea de analiza financiara si de business.

“Principalele provocari la care se asteapta departamentele de resurse umane in 2020 vor fi fluctuatia de personal si angajamentul redus, cresterea costurilor salariale, impactul digitalizarii asupra fortei de munca si deficitul de forta de munca. Utilizarea noilor tehnologii si automatizarea inseamna competente si pozitii noi, fapt care incepe sa se reflecte in organigramele angajatorilor din Romania. Spre exemplu, majoritatea posturilor nou aparute in anul 2019 se afla in zona de digital si social media”, spune Oana Munteanu, Senior Manager People&Organisation, PwC Romania.

Potrivit Barometrului de HR, majoritatea respondentilor se considera pregatiti sa faca fata deficitului fortei de munca si costurilor salariale pe care le implica atragerea si cresterea numarului de angajati in anul 2020.

Studiul HR Barometru a fost derulat de catre PwC in luna octombrie 2019, pe baza informatiilor furnizate de 65 de companii participante.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri