Desi s-a vorbit despre tendinta tinerilor de a se indrepta spre joburi nou aparute, precum vlogger, se pare ca adolescentii inca se vad lucrand in meserii traditionale, precum doctori, profesori sau politisti, potrivit unui studiu. Aceste posturi sunt insa in pericol de a disparea in viitor, pe fondul automatizarii muncii.

Marea majoritate a tinerilor de 15 ani din tarile dezvoltate se vad lucrand in viitor in joburi care vor disparea sau se vor schimba radical, pana ei vor implini 30 de ani, arata o cercetare realizata de OECD, scrie dw.com.

Cercetarea arata ca 47% dintre baieti si 53% dintre fete isi doresc sa devina medici, avocati, dascali, manageri, IT-isti, ingineri sau politisti.

In acelasi timp, rezultatele cercetarii arata ca 39% dintre joburile mentionate de participantii la studiu, ar putea fi automatizate in urmatorii 10-15 ani.

In plus, studiul a scos in evident faptul ca tinerii din categorii defavorizate si cei cu rezultate academice scazute sunt mai prost informati privind oportunitatile de cariera pe care le au in fata. Asta in timp ce studiile longitudinale au dovedit ca “o aliniere necorespunzatoare” a informatiilor si obiectivelor legate de piata muncii duc la perspective mai slabe de sucess in cariera.

Alt studiu arata inclinatia spre joburi de vlogger sau youtuber

Un studiu realizat in 2019, pe un esantion de 1.000 de copii, cu varste sub 16 ani, a aratat ca baietii, de exemplu, se viseaza staruri YouTube.

Cercetarea a scos in evidenta ca fetele si-au indreptat optiunile in special spre zonele de stiinta si tehnologie, iar in top 10 preferinte au enumerat joburile de profesor, veterinar, medic si asistenta. In acelasi timp, meseria de om de stiinta a intrat pentru prima data pe lista de joburi visate de catre fete, iar pe primul loc s-a clasat profesia de dascal, scrie parent24.

La polul opus, baietii s-au aratat mai atrasi de “lumina reflectoarelor”, visand sa devina fotbalisti, politisti sau vloggeri. Ca semn al schimbarilor din campul muncii, vloggingul a devenit a treia optiune de cariera pentru baieti, multi dintre acestia visand sa devina influenceri pe YouTube. Tot ei se vad muncind ca designer sau tester de jocuri pe calculator.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri