Efectele răspândirii pandemiei de coronavirus lovește pe zi ce trece piața muncii din România, iar o serie de companii anunță că vor trimite angajații în șomaj tehnic. Iată ce presupune această procedură, în care s-ar putea regăsi circa un milion de salariați din România, și cum vor fi plătiți aceștia.

Potrivit Codului muncii în vigoare, şomajul tehnic reprezintă întreruperea temporară a activităţii angajaților dintr-o companie, din motive economice, tehnologice, structurale sau altele asemănătoare.

În situația în care angajații unei companii sunt trimiși în șomaj tehnic, contractele de muncă ale acestora sunt suspendate la iniţiativa angajatorului, care va fi obligat să le plătească salariaților acestora o indemnizaţie lunară.

În tot acest timp, în care angajații se află în șomaj tehnic, contractele sunt suspendate, însă relaţiile de muncă nu încetează.

Cât încasează un salariat aflat în somaj tehnic

Dacă un angajator este în situația în care își trimite angajații în șomaj tehnic, acesta trebuie să le plătească o indemnizație de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Indemnizația este suportată din fondul de salarii al companiei, în mod normal.

Citeste si:
Proiectul referitor la şomajul tehnic, adoptat în Camera Deputaților
Proiectul referitor la...

Recent, Guvernul a făcut calcule și se pregătește pentru perspectiva ca 500.000, chiar până la un milion de oameni, să fie trimiși în șomaj tehnic în România, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus. O parte din șomajul tehnic însă va fi susținut de la buget.

Angajatorii sunt, în mod normal, cei care vor decid dacă plătesc mai mult de această limită, însă nu pot plăti sub acest procent.

Pe toată durata perioadei de șomaj tehnic, salariații se află la dispoziția anajatorului, din moment ce relațiile de muncă dintre părți încă există. Atunci când se decide reluarea activității, salariații se întorc la lucru și primesc din nou salariile obișnuit, scrie Avocatnet.

Citeste si:
Philip Morris România continuă activitatea la fabrica de tutun din...
Producătorul de tutun Philip...
Sursa foto: shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Citește și
Peste 1 mil. de contracte de muncă au fost suspendate și încetate
Setari Cookie-uri