Sorina Donisă, șefa grupului de recutare APT, cu peste 2.000 de angajați, consideră că măsurile destinate pieței muncii, prin care Guvernul vrea să susțină economia la nivel național, ar trebui să aibă aplicabilitate în toate industriile, criza fiind generală. Ea mai spune că măsurile trebuie aplicate cât mai repede.

Premierul Ludovic Orban a comunicat noi direcții și măsuri prin care Guvernul vrea să susțină economia la nivel național, printre cele mai importante aflandu-se suportarea costurilor pentru plata angajaţilor trimişi în şomaj tehnic.

În plus, plata șomajului tehnic va fi asigurată din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM. Un procent de 75% din salariul brut va fi achitat, adică indemnizația lunară pentru perioada de șomaj, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

De asemenea, există două categorii de angajatori:

  • Cei afectați direct de măsurile luate de autorități: HoReCa, instituțiile de spectacol. Acestea nu își pot plăti angajații, deoarece au întrerupt activitatea. Prin urmare, ei vor beneficia de șomaj tehnic.
  • Cei afectați indirect: companiile trebuie să declare pe propria răspundere că nu își pot plăti angajații și că cifra de afaceri a scăzut cu până la 25%. Premierul a motivat susținerea șomajului tehnic, în detrimentul plății salariului, deoarece acești angajați ar fi trebuit să facă obiectul muncii. În acest fel, oamenii erau puși în pericol, fiind scoși din izolarea la domiciliu.

Măsurile sunt salutare, pentru că vor ajuta cu siguranță nmediul economic. Totuși, acea listă cu industriile care sunt considerate a fi afectate și pentru care se va plăti șomajul tehnic de 75% ar trebui extinsă. Sunt mult mai multe industrii care sunt afectate. Suntem și noi, agenții de muncă temporară, care avem salariați puși la dispoziție în toate acele domenii cuprinse în draftul de Hotărâre de Guvern, iar punerea la dispoziție de personal, plus managementul forței de muncă, ar trebui să fie incluse între industriile care pot beneficia de acea facilitate”, a explicat Sorina Donisă.

Tot ea subliniază că epidemia de coronavirus a afectat aproape toate industrii din România, cu câteva excepții, precum industria farmaceutică, retailul de food și activitățile de curierat.

Cu cât mai repede sunt puse în practică măsurile, cu atât mai bine.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri