Zdruncinată din temelii de criza generată de epidemia de coronavirus, piața muncii arată și câteva semne bune, dar timide. Peste 170.000 de oameni au rămas fără un loc de muncă, în doar câteva săptămâni, iar peste 860.000 au intrat în șomaj tehnic. Variante ar fi pentru cei care vor să câștige în continuare un ban, la final de lună, majoritatea joburilor fiind disponibile, în prezent, în marile magazine de retail, însă cu salarii foarte mici.

Astfel, în ultima perioadă, au apărut pe piață tot mai multe cereri de personal, mai ales pentru zona de retail, unde odată cu explozia nivelului consumului, a crescut și volumul de muncă al angajaților existenți.

De altfel, un studiu recent realizat de Nielsen arată că vânzările de bunuri de larg consum au crescut cu circa 40% în perioada 23 februarie – 15 martie 2020 față de aceeași perioadă a anului trecut, cele mai mari creșteri fiind înregistrate la produsele de îngrijire personală și la cele alimentare.

Foto: Pixabay

Toate acestea se traduc în nevoia de personal în unitățile care comercializează aceste produse.

”Vedem industii care au nevoie de personal acum și vorbim de retail, care la ora actuală caută să angajeze personal. Avem cereri suplimentare față de ce aveam înainte. În retail se caută sute de persoane, în toată țara”, a declarat, pentru wall-street.ro, Florin Godean, șeful companiei de recrutare Adecco.

Astfel, potrivit firmei de recrutare, joburile pentru care se caută angajați, în această perioadă, sunt cele de manipulanți mărfuri, agenți vânzări, agenți distribuție, operatori în producție sau muncitori necalificați.

”Sunt cereri noi, apărute după declanșarea crizei. Domeniul retail a avut o adevărată "explozie" de cereri imediat după declanșare. Între timp lucrurile s-au liniștit în acest sector. Cresc în schimb solicitările pe logistică și anumite sectoare productive, altele decât automotive. Pozițiile de vânzări se diminuează ca cerere, multe companii punând procesele de recrutare în stand by.”, a explicat Paula Rus, manager de operațiuni la Adecco.

Cererile provin din sectoare unde a crescut volumul de muncă, precum retail, farmaceutic sau logistic.

Ce salarii oferă angajatorii

Locurile de muncă actuale pot reprezenta o opțiune de supraviețuire pentru angajații care au rămas fără un loc de muncă în această perioadă, mai ales că în prezent vorbim de peste 173.000 de persoane, în această situație.

Situația în piața muncii nu arată deloc bine, astfel că la 1 aprilie aproape 173.000 de români au rămas fără loc de muncă, contractele lor fiind încetate. De asemenea, aproape 862.000 au fost trimiși în șomaj tehnic.

”Joburile sunt accesibile pentru cei care au activat până la un moment dat în domeniile puternic afectate, ca HoReCa sau automotive, însă interesul acestor candidați este oarecum scăzut. În contextul dat și cu o mobilitate limitată și reglementată, este de înțeles o oarecare «lipsă de reacție». Trebuie spus însă că deplasarea «în interes profesional» include deplasarea la un interviu final, la un control de medicină muncii sau la semnarea documentelor de angajare, acolo unde sunt asigurate măsurile de protecție necesare”, a spus Paula Rus, Adecco.

Tot ea a specificat că românii care vor să se angajeze zilele acestea trebuie să își seteze așteptări mici privind remunerațiile, deoarece acesta se va situa în jurul salariului minim național.

Salariul minim net, la nivel național, este în prezent de 1.263 de lei.

”Din păcate, după câteva prime zile în care salariile oferite de angajatori pentru aceste poziții au înregistrat un trend ascendent, suntem acum în momentul în care bază pleacă de la minimum pe economie la care se adaugă bonuri de masă și, eventual, un bonus la KPI”, a detaliat Rus.

Cu toate acestea, specialiștii în recrutare le recomandă românilor care au rămas fără un loc de muncă sau cred că vor rămâne să facă primii pași către reorientare.

”Cu toții ne propunem să facem multe după depășirea acestei crize, dar cred că este bine să ne gândim ce pași putem face încă de pe-acum, din fața calculatorului și/sau de pe telefon. Dacă o persoană este deja fără job sau bănuiește riscul de a rămâne fără job, este bine să facă azi primi pași în reorientare, să caute, să se informeze, să aplice și să-și crească șansele pentru un nou job”, a subliniat reprezentantul Adecco.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri