Piața muncii din România a intrat în picaj imediat după răspândirea epidemiei de coronavirus și sute de mii de angajați au rămas fără joburi sau au fost trimiși în șomaj tehnic. Dar sunt și vești bune din partea mediului privat, susțin specialiștii în recrutare, care arată că sunt organizații care fac eforturi să își păstreze oamenii, astfel că le plătesc salariile întregi, chiar dacă sunt izolați în case și nu muncesc, sau acordă bonusuri în valoare de mai multe sute de lei celor care se deplasează la locul de muncă.

Segmentul de recrutare de personal are, în această perioadă, o serie de variații, depinzând foarte mult de specificul industriei. Astfel, sunt domenii în care angajarea de oameni noi în companie continuă, desfășurându-se online și cu cât mai puțină interacțiune, sunt în schimb companii care au poziții puse on hold, până lucrurile se vor așeza.

Astfel, în ultima perioadă, au apărut pe piață tot mai multe cereri de personal, mai ales pentru zona de retail, unde odată cu explozia nivelului consumului, a crescut și volumul de muncă al angajaților existenți. Se angajează însă și în industria farmaceutică, logistică și curierat.

Îți recomandăm și Piața muncii, la cotitură: Angajații disponibilizați din cauza crizei au variante în piață, însă cu salarii foarte mici

„Majoritatea clienților încearcă să țină oamenii pe cât posibil chiar și în această perioadă. Sunt clienți care activează în industrii în care, din fericire, se poate lucra de acasă, există însă și clienți care, din cauza unor restricții impuse, nu se poate lucra de acasă și atunci majoritatea oamenilor stau acasă și sunt plătiți de companii sau sunt și situații în care angajații sunt în șomaj tehnic”, a declarat, pentru wall-street.ro, Sorina Donisa, șefa grupului de recutare APT, cu peste 2.000 de angajați.

Astfel de cazuri sunt fericite, nu îmi imaginez că așa este în majoritatea pieței. Sunt situații fericite, în care companiile țin foarte mult la angajați și unde chiar dacă activitatea nu poate fi desfășurată de acasă, iar angajatorii totuși vor ca oamenii să nu simtă o reducere în venituri. Companiile fac eforturi mari, prin care vor să arate grija pentru oameni

Și Florin Godean, șeful companiei de recrutare Adecco, a arătat că sunt în piață companii care se zbat să își păstreze angajații, de altfel recrutați cu dificultate în urmă cu doar câteva luni.

”Avem companii care sunt într-o stare de stand by, de așteptare, neștiind ce-o să se întâmple mai departe și preferă să își protejeze angajații sau să rămână în șomaj tehnic o perioadă. Părerea mea este că la un moment dat lucrurile își vor reveni și își vor reveni destul de bine, pentru că tot ceea ce nu se întamplă în perioada aceasta va trebui recuperat peste câteva luni și nimeni în momentul de față, după ani de zile în care nu găseam personal, nu o să vrea să își piardă personalul”, a precizat specialistul în recrutare de personal.

De altfel, analiza datelor parțiale ale unui studiu la care au participat, până în prezent, aproape 1000 de IMM-uri, arată că majoritatea întreprinderilor mici și microintreprinderilor au păstrat angajații și salariile, în ciuda faptului că se confruntă cu probleme financiare grave ca urmare a crizei declanșate de noul coronavirus.

Angajatorii fac eforturi să își păstreze oamenii

Sorina Donisa mai arată că sunt și situații în care companiile au decis să aloce câteva sute de lei, sub formă de bonusuri, pentru a-i motiva pe angajați să vină la locul de muncă. Este cazul unor organizații unde nu este posibilă munca de acasă.

”Am văzut situații în care angajații care trebuie să vină la lucru primesc un bonus pentru că trebuie să se deplaseze în perioada stării de urgență pentru serviciu. Nu sunt bonusuri recurente, sunt niste bonusuri discreționare, acordate de companie angajaților”, explică Donisa.

Nu sunt mari, sunt câteva sute de lei. Cred însă că până la urmă contează faptul că răsplătesc un efort suplimentar pe care unii angajați trebuie să îl facă, spre deosebire de alți colegi ai lor, care au posibilitatea să lucreze de acasă

Mai mult, un studiu realizat de Mercer Marsh Benefits în România arată că circa 60% dintre companii au implementat deja creșterile salariale planificate pentru acest an sau urmează să le implementeze în curând. Un sfert dintre organizații au decis implementarea lor în a doua parte a anului și stau în expectativă pe fondul incertitudinii date de contextul economic. Un procent de 17% dintre organizații plănuiesc să înghețe salariile, în timp ce 3% dintre companii iau în calcul scăderi.

Media diminuării salariale pentru companiile care iau în calcul această măsura este de 20% pentru toate categoriile de angajați.

Per ansamblu însă, lucrurile nu stau bine în piața forței de muncă din România, unde, la aproape o lună și jumătate de la izbucnirea crizei noului coronavirus, peste un milion de angajați au intrat în șomaj tehnic, iar aproape 250.000 au rămas fără un loc de muncă.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri