Potrivit studiului “Companies reactions to COVID-19” realizat de Mercer Marsh Benefits în România mai bine de jumătate dintre cele 160 de companii care au furnizat date au întrerupt activitatea de la birouri.

Studiul, derulat în perioada 1 – 10 aprilie a.c., sintetizează măsurile pe care le-au luat organizațiile pentru siguranța angajaților, remodelarea modului de lucru și ajustarea politicii de remunerare și de acordare a beneficiilor în contextul COVID-19.

COVID-19: Care au fost măsurile frecvente implementate de companii pentru sporirea siguranței angajaților?

  • Toate companiile au oferit posibilitatea de a lucra de acasă, pentru activitățile care au permis această măsură.
  • Aproape toate organizațiile (96%) au anulat deplasările internaționale
  • 8 din 10 companii au implementat măsuri suplimentare pentru igienizarea și curățenia regulată a spațiilor de lucru
  • 8 din 10 companii au oferit materiale de protecție (măști, mănuși, gel dezinfectant) angajaților
  • 7 din 10 companii au anulat călătoriile interne
  • 5 din 10 companii au modificat programul de lucru
  • 4 din 10 companii au implementat program alternativ, în echipe, pentru a diminua densitatea angajaților în spațiul de lucru.

Citește și Recrutarea la distanță își face loc cu greu pe piața din România. Beneficii noi versus cutume greu de depășit.

Retail jobs

”În situații de criză, managementul organizațiilor trebuie să ia cele mai bune decizii în timp scurt. Companiile nu au timp de pierdut pentru a căuta cele mai bune opțiuni. Tocmai de aceea, consultanța de risc este decisivă pentru companii. Acestea trebuie să implementeze rapid, cu sprijinul specialiștilor, măsuri cu privire la sănătatea, siguranța și productivitatea angajaților, să aibă în vedere schimbarea profilului de risc și să ia măsuri adecvate de risk management. Întotdeauna, pe primul loc trebuie să fie angajații. Marsh sprijină companiile din România să pregătească măsuri pentru a răspunde cât mai bine efectelor COVID-19, pentru a proteja angajații, operațiunile și reputația, afirmă Cristian Fugaciu, CEO, Marsh Romania.

Citește și Studiu: Micii intreprinzatori au păstrat salariile și angajații, în ciuda crizei declanșate de Covid-19

Citeste si:
Care este programul centrelor de testare COVID din București
Care este programul centrelor...

”Companiile din Romania s-au repliat rapid adaptându-și politicile salariale și setul de beneficii acordate angajaților. Sfătuim companiile să se gândească deja la proiectarea și ajustarea măsurilor pentru viitorul apropiat. În prezent, măsurile luate sunt unele reactive, de adaptare la efectele pandemiei COVID-19. Companiile trebuie să gândească strategic și să proiecteze politicile de HR pentru reluarea activității în noul context de revenire din pandemie”, precizează Silvia Dumitrescu, Manager, Mercer Marsh Benefits Romania.

Cum și-au modificat companiile politicile de remunerare și beneficii?

Circa 60% dintre companii au implementat deja creșterile salariale planificate pentru acest an sau urmează să le implementeze în curând. Un sfert dintre organizații au decis implementarea lor în a doua parte a anului și stau în expectativă pe fondul incertitudinii date de contextul economic. Un procent de 17% dintre organizații plănuiesc sa înghețe salariile în timp ce 3% dintre companii iau în calcul descreșteri.

Citeste si:
Provocare de șef: cum îți salvezi imaginea, după ce tai salariile...
Provocare de manager: cum îți...

Dintre companiile care au planificat creșteri salariale pentru anul în curs, media creșterii pentru “Executives” si “Middle Management” este de 5.2%, pentru “Specialisti” 5.3% în timp ce pentru rolurile de muncitori/ personal administrativ creșterea este de 5.8%.

Media diminuării salariale pentru companiile care iau în calcul această măsura este de 20% pentru toate categoriile de angajați.

În ceea ce privește recompensarea suplimentară a angajaților care lucrează în continuare la sediile companiilor și derulează activități esențiale, doar 12% dintre companiile chestionate acordă beneficii suplimentare sau recompense pentru continuarea activității. Cele mai multe dintre companii au păstrat remunerațiile pe care angajații le au, potrivit contractelor individuale de muncă.

Citeste si:
Segula Technologies intenționează să recruteze 300 de ingineri în 2022
Segula Technologies...

Din perspectiva pachetelor de beneficii, majoritatea companiilor nu doresc să facă schimbări majore în planurile de beneficii acordate angajaților. Cele mai afectate bugete sunt cele alocate pentru traininguri (42% dintre companii au diminuat bugetele, iar 10% dintre companii au eliminat total cheltuielile) și teambuildinguri (30% dintre companii au scăzut bugetele în timp ce 36% dintre companii au eliminat aceste cheltuieli). De asemenea, 9 din 10 dintre companiile care acordau aceste beneficii, acordă în continuare, fără a modifica bugetele pentru, asigurarea de viață/accidente, asigurările de sănătate, pensiile private si mașina de serviciu

Un numar de 7 din 10 organizații și-au planificat menținerea numărului actual de angajați și caută soluții pentru realizarea acestui lucru. Un procent de 15% dintre organizații doresc creșterea numărului de angajați în timp ce 10% dintre acestea au confirmat că iau în calcul reorganizarea în perioada următoare.

Citeste si:
Sondaj eJobs: 77% dintre companii își recompensează angajații la...
Sondaj eJobs: 77% dintre...

Ce beneficii au devenit relevante în contextul COVID-19?

”În contextul work-from-home, beneficiile de wellbeing au devenit cu atât mai relevante. Pe fondul absenței interacțiunii directe dintre angajați, organizațiile au implementat măsuri pentru menținerea sentimentului de apartenență la echipă: conferințe online pentru facilitarea comunicării, informări constante din partea managementului”, afirmă Gabriela Nechita, Talent Information Solutions Leader, Mercer Marsh Benefits Romania.

”Am remarcat apetitul în creștere, în contextul actual, pentru acordarea serviciilor de asistență a angajaților EAP – Employee Assistance Programs. Acest tip de servicii, care erau deja implementate în multe organizații, oferă posibilitatea angajaților de a contacta anonim consilieri care le oferă asistență și suport psihologic pentru a depăși momentele negative din punct de vedere emoțional prin care ar putea trece în această perioadă”, a adăugat Gabriela Nechita.

Citeste si:
Lumea se schimbă, dar și meseriile odată cu ea. Ce joburi vor fi la...
Lumea se schimbă, dar și...

Cum au fost afectate companiile de suspendarea temporară a activității?

În ceea ce privește companiile participante la studiu care si-au suspendat temporar activitatea sau si-au redus programul de lucru ca urmare a impunerii măsurilor de distanțare sociala, 30% dintre acestea plătesc în continuare angajații la același nivel salarial, 14% dintre companii au redus nivelul salariilor proporțional cu diminuarea numărului de ore lucrate iar 20% dintre companii au implementat șomajul tehnic în condițiile noilor prevederi legate de Starea de Urgență. Restul companiilor au menționat ca această măsura nu se aplica în cazul lor. Sursa foto: Travel man / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri