Se pot angaja în altă parte angajații cât timp sunt în șomaj tehnic?

Angajații nu au restricții în a lucra pentru mai mulți angajatori deodată, cu atât mai puțin dacă vorbim de contracte part-time. Totuși, cei care se gândesc să se angajeze cât timp sunt în șomaj tehnic ar trebui să aibă în vedere riscul pierderii indemnizației de șomaj de pe primul contract.

Cei care sunt trimiși în șomaj tehnic și care lucrează la firme ce au primit sau vor primi bani de la stat pentru indemnizațiile de șomaj tehnic sunt singurii care riscă pierderea indemnizațiilor dacă se angajează între timp altundeva. Dacă sunt în șomaj tehnic, dar banii îi suportă integral angajatorul, restricția nu se aplică. Doar că lucrurile sunt puțin mai complicate de atât, scrie AvocatNet.

Prin OUG nr. 30/2020, prin care Guvernul a decis să sprijine firmele cu activitatea întreruptă/redusă din cauza stării de urgență prin suportarea unui procent din indemnizația de șomaj tehnic, s-au stabilit anumite limitări la acordarea indemnizațiilor:

  • pe de o parte, dacă un angajat are mai multe contracte de muncă, pe unul intră în șomaj tehnic, dar pe cel puțin un contract cu normă întreagă rămâne activ (nesuspendat raportul de muncă), atunci nu poate primi indemnizația de șomaj tehnic suportată de stat pe contractul unde s-a dispus intrarea în șomaj tehnic; pentru că se vorbește expres de contract cu normă întreagă care să rămână activ, e clar că dacă sunt unul sau mai multe contracte part-time care rămân active, nu e o problemă la acordarea indemnizației;
  • pe de altă parte, dacă un angajat are mai multe contracte de muncă și toate sunt suspendate ca urmare a instituirii stării de urgență, salariatul nu poate beneficia de indemnizația suportată de stat pe toate contractele suspendate, ci doar pe cel cu drepturile salariale cele mai avantajoase - adică acolo unde ar putea lua cea mai mare indemnizație; aici nu se mai specifică dacă e vorba de contracte cu normă întreagă, așa că nu putem interpreta decât că se aplică la toate.

Din limitările de mai sus, ar reieși practic că legea permite acum angajatului în șomaj tehnic să aibă active contracte de muncă part-time și să nu piardă indemnizația de șomaj tehnic pe contractul suspendat.

Citeste si:
Ce s-ar putea schimba în ceea ce privește șomajul tehnic și...
OUG | Ce s-ar putea schimba...

Sursa foto: shutterstock


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri