Sărbători cu șomaj tehnic: românii sunt sfătuiți să pună banii ”la ciorap”

Pandemia a lăsat fără loc de muncă mulți români, care se văd în situația de a înfrunta o iarnă plină de incertitudini fără un venit lunar sigur. Unii sunt în șomaj tehnic și își completează veniturile cu un job part time. Alții preferă să își schimbe complet domeniul de activitate, scrie Digi24.

Ana are 23 de ani. Restaurantul în care a lucrat în ultimii patru ani s-a închis, iar angajații au fost trimiși în șomaj tehnic, pentru a doua oară anul acesta. Venitul ei lunar este acum mai mic de 1.000 de lei, de aceea lucrează cu jumătate de normă pentru un magazin care onorează și comenzi online.

Sunt foarte multe persoane care nu au mai rezistat acestui statut de șomer tehnic. Și atunci una dintre posibilități a fost completarea veniturilor prin contracte part-time, care pot fi cumulate cu șomajul tehnic, sau părăsirea angajatorului și reorientarea.

Csaba Bekesi, director al AJOFM Bihor

80 de firme din Bihor au depus, luna trecută, dosare de șomaj tehnic pentru 600 de angajați. Înseamnă un efort financiar de 500.000 de lei pe lună pentru statul român.

Citeste si:
Ai revenit la muncă? 6 pași prin care să înfrunți depresia de după...
Ai revenit la muncă? 6 pași...

Șomajul tehnic, pe lângă faptul că asigură decontarea sumelor din bugetul asigurărilor de șomaj, oferă stagiu complet de cotizare, această perioadă se consideră vechime în muncă.

Csaba Bekesi, director al AJOFM Bihor

"Cam pe 35% dintre angajații noștri i-am trimis în șomaj tehnic, iar o parte i-am adus la program redus de lucru", a declarat Dumitru Fechete, director al unui complex hotelier.

Marea întrebare pentru hotelieri este felul în care vor funcționa de sărbători, dacă bazinele interioare vor fi deschise, atunci anul acesta s-ar putea încheia într-o notă mai optimistă. Anul 2020 înseamnă pentru aceștia cel mult un an pe zero, dacă nu pierdere.

Citeste si:
Lista celor mai importante modificări legislative din piața muncii,...
Lista celor mai importante...

Specialiștii consideră însă că greul abia acum începe și au un sfat pentru români.

"Să cheltuiască mai puțin, să își pună bani de rezervă, pentru că nu se știe cât va dura până își vor găsi un loc de muncă, și să accepte că este posibil să activeze și în alte domenii în care nu au pregătire sau nu au activat vreodată", a declarat Dacian Palladi, consultant în afaceri.

Conform unor estimări ale Comisiei Europene, economia României va înregistra anul acesta o contracție de 5,2%. Guvernul a luat în calcul o scădere de 4,2%, în rectificarea bugetară adoptată recent.

Citeste si:
Cum îți deschizi o afacere mică, dar care să funcționeze
Cum îți deschizi o afacere...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri