Dacă la începutul săptămânii trecute vorbeam doar despre concedieri și intrări în șomaj, câteva vești bune încep să apară pe piața muncii, unde o serie de domenii anunță angajări. Specialiștii din piața muncii își pun însă întrebarea dacă românii se vor mulțumi cu banii proveniți din șomajul tehnic sau vor dori să își găsească un nou loc de muncă.

Guvernul a decis săptămâna trecută că angajatorii care sunt direct afectați de măsurile impuse odată cu declanșarea stării de urgență vor putea beneficia, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de plata indemnizațiilor acordate salariaților în valoare de 75% din salariile brute acordate, pentru toți angajații lor, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

De asemenea, angajatorii afectați indirect, dar ale căror încasări au scăzut cu cel puțin 25% față de primele două luni ale anului și care nu au capacitatea financiară pentru a plăti toți salariații, vor putea beneficia de măsurile prevăzute de OUG 30/2020, respectiv de plata șomajului tehnic din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru cel mult 75% dintre angajați care au contracte active la data intrării in vigoare a OUG.

Reprezentanții marilor companii de recrutare declarau anterior pentru wall-street.roau proiecte mari de recrutare, pentru angajarea a sute de persoane, în special în magazinele alimentare, precum și la firmele de curierat, de livrări la domiciliu sau în companiile farmaceutice.

De exemplu, retailerul Profi, cu o rețea de 1.200 de magazine și 18.000 de angajați, a anunțat că deja poartă discuții cu mai mulți retaileri nealimentari în vederea preluării unei părți din salariații pe care aceștia îi disponibilizează se poarta deja.

Angajații români ar putea prefera șomajul tehnic

Specialiștii în recrutare își pun însă întrebarea dacă românii vor opta pentru un loc de muncă și nu se vor mulțumi cu banii obținuți din șomajul tehnic.

”Angajatii care intră în șomaj tehnic, cu plata de 75% din salariu, nu sunt extrem de deschiși la schimbarea locului de muncă. Nu sunt deschiși să meargă către o altă industrie, vor rămâne acolo unde sunt în prezent, sau cel puțin acesta este comportamentul pe care îl observăm acum”, a declarat, pentru wall-street.ro, Florin Godean, șeful companiei de recrutare Adecco.

Ei preferă să primească 75%, din motive personale, fie de siguranță a sănătății, fie din motive care țin de stabilitatea locului de muncă si continuitatea pe care o au la job

Pe de altă parte Cristina Săvuică, șefa companiei de recrutare Lugera, spune că aceste locuri de muncă ar putea fi o soluție pentru românii care se află în situații disperate, din familii cu un singur venit sau care au fost concediați.

”Unora dintre candidați le este frică să accepte un job și să meargă la el, însă să sunt și oameni disperați, care rămân fără job sau rămân într-un singur salariu în familie, ce să facă?”, se întreabă Săvuică.

Datele din economie nu arată deloc bine, la finalul săptămânii trecute un număr de 200.000 de contracte de muncă fuseseră deja suspendate oficial.

Potrivi datelor de la Inspecţia Muncii, numărul salariaţilor activi era de 5,62 milioane la finele lunii februarie 2020.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri