Un număr mare de sectoare de activitate sunt și vor fi în continuare afectate de epidemia de coronavirus, care a adus după sine intrări în șomaj tehnic și, în cel mai rău caz, concedieri ale angajaților. Sunt însă și domenii care, odată cu apariția coronavirusului, recrutează volume importante de candidați, precum retail, sănătate și curierat.

”Avem proiecte mari în magazinele alimentare, unde nu fac față cererilor, pentru că sunt cozi și trebuie să se aprovizioneze non-stop. De acolo avem cereri de angajări pe bandă rulantă, însă, în rest, nu prea”, a declarat, pentru wall-street.ro, șefa companiei de recrutare Lugera, Cristina Săvuică.

De asemenea, Florin Godean, șeful companiei de recrutare Adecco, susține că dacă unele industrii sunt puternic afectate de efectele coronavirusului, între acestea enumerând în special automotive, sunt și sectoare care solicită oameni noi.

”Vedem alte industii care au nevoie de personal acum și vorbim de retail, care la ora actuală are nevoie de personal, avem cereri suplimentare față de ce aveam înainte. Ei caută sute de persoane, în toată țara. Sunt companii care caută casieri, merchandiseri, dar și, în producție, operatori linie de producție sau inspectori de calitate”, a precizat Godean.

Acestea sunt industriile și joburile spre care se pot, de exemplu, orienta oamenii care ies din industriile afectate, precum automotive.

”Există angajatori care recrutează exponențial mai mult”

În același timp, reprezentanții site-ului de recrutare eJobs arată că pe platforma proprie de recrutare, numărul total de anunțuri nu s-a modificat seminificativ în ultima săptămână.

”Companiile care începuseră procesele de recrutare vor să le ducă la bun sfârșit, așa că primesc în continuare CV-uri și stabilesc interviuri (ce-i drept, multe dintre ele preferă să apeleze la video-interviu, ca măsură de prevenție în această perioadă, dar și pentru că se lucrează din ce în ce mai mult de acasă, așa că interviurile față în față sunt ceva mai greu de realizat), iar cele care aveau planuri pentru perioada următoare își pregătesc terenul și vor să reînceapă în forță după ce se mai liniștesc apele”, susține Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Badea a arătat că sunt angajatori care, în această perioadă, recrutează exponențial mai mult decât de obicei, pentru că au cereri foarte mari.

Mă refer aici la firmele de curierat, livrări la domiciliu - pe fondul creșterii numărului de comenzi online sau la companiile din sectorul farmaceutic. Inclusiv anumiți retaileri încă scot joburi noi și fac angajări, atât în București, cât și în orașele mari din țară.

El a mai spus că în acest moment, sunt aproximativ 23.000 de joburi active pe eJobs.ro.

Reprezentantul eJobs.ro susține că dacă ar trebui să caracterizeze printr-un cuvânt perioada actuală, acesta ar fi ”adaptabilitate”.

”Cuvântul care cred că descrie cel mai bine acum piața este «adaptabilitate». Lucrurile se schimbă de la o zi la alta și toți trebuie să avem capacitatea de a ne adapta. Pentru unii, asta a însemnat să se organizeze de pe o zi pe alta și să fie funcționali cu toată echipa remote, pentru alții a însemnat să crească de pe o zi pe alta numărul de angajați, iar pentru alții să găsească soluții imediate la probleme noi ale clienților”, a declarat, pentru wall-street.ro, seful eJobs.ro.

Încă nu observăm scăderi. În ceea ce privește creșterile, cum spuneam, curierii, sectorul medical și o parte din retail au înregistrat o creștere a necesarului de angajați, recent.

Piața muncii din România are nevoie de vești bune

Semnalele transmise mai sus de angajatori putem considera că sunt din categoria celor de care românii au nevoie în această perioadă, chiar dacă sunt generate tot de epidemia de coronavirus.

Românii au nevoie să știe că se întâmplă și lucruri pozitive în piață, mai ales după ce Guvernul a anunțat că a făcut calcule și se pregătește pentru perspectiva ca 500.000, chiar până la un milion de oameni, să fie trimiși în șomaj tehnic în România, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus.

Un exemplu concret este cel al uzinei, care se va Dacia se închide temporar de joi, 18 martie, până pe 5 aprilie. Salariații vor fi plătiți, conform contractului colectiv de muncă, cu 75% din salariu.

Anterior, și compania Ford a anunţat că angajaţii fabricii de la Craiova vor intra în şomaj tehnic începând de joi, 19 martie, şi vor beneficia de o indemnizaţie de 78% din salariul de bază, după ce conducerea grupului a luat decizia de a suspenda temporar producţia la principalele fabrici din Europa.

Foto: Ovidiu Udrescu

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri