Dincolo de criza sanitară, soluționată, oarecum, prin donații și prin efortul cadrelor medicale, Covid-19 a reușit să provoace o criză economică serioasă, caracterizată de spontaneitate și impactul mondial. Octavian Moldovan, General Manager al Palatului Suter, a declarat, în cadrul unui webinar realizat de HoReCa Insight, că 2020 va un an al supraviețuirii.

”Anul acesta este unul de supraviețuire, nici nu ne putem gândi la profit. Doamne ajută să nu dăm faliment, pentru că banii vor fi la anul. Trebuie să ne pregătim să rezistăm până în primăvara anului 2021”, a declarat Octavian Moldovan, general manager al Palatului Suter, într-un webinar realizat de HoReCa Insight.

De asemenea, Octavian Moldovan a explicat de ce nu vede o ieftinire a vacanțelor sau a biletelor de avion. Chiar dacă această criză seamănă sâmburii unor promoții, acestea nu vor exista, deoarece fiecare companie are nevoie de o nouă stabilitate financiară.

”Ecuația e simplă, dacă furnizorul nu ieftinește, nici noi nu putem ieftini. Am pierdut UEFA, când prețurile erau poate și de cinci ori mai mari”, a mai spus general managerul Palatului Suter.

Citește și: Cristian Pandel, Owner & CEO Christian Tour: Pe 15 iunie deschidem sezonul estival, când vor decola primele curse charter

În plus, Moldovan a accentuat nevoia de a promova spațiul turistic românesc.

”Mergem pe varianta turismului intern sau a proiectului turist în țara ta, iar hotelierii se chinuie să atragă turiști (și încă de ceva vreme). Cu siguranță vacanțele vor exista, însă românii își vor permite să le plătească? A fost o perioadă fără venituri pentru cei mai mulți dintre români, unii au fost în șomaj tehnic. Turiștii nu vor mai avea suficienți bani de cheltuit. Politica de preț trebuie raportată la puterea de cumpărare”, a explicat Octavian Moldovan.

Sprijinul din partea statului: mit sau realitate?

General Managerul Palatului Suter a comentat situația dificilă în care afacerile din domeniul HoReCa se află. Acesta este de părere că ajutorul statului este esențial, însă, în același timp, antreprenorii trebuie să conceapă soluții pentru menținerea pe linia de plutire.

Apelul la sprijinul guvernamental este lumina de la capătul tunelului pentru toate afacerile, prin urmare va fi o lupta asiduă pentru salvarea celui care suferă cel mai mult.

”Cel mai probabil, 25% din industria HoReCa va da faliment, iar dacă statul nu vine cu ceva sprijin financiar, vom face disponibilizări. Însă deficitul din PIB-ul românesc era oricum mare. Sunt de acord că avem mare nevoie de sprijin guvernamental, dar trebuie să învățăm să ne descurcăm și singuri”, a adăugat Moldovan.

Soluții pentru evitarea unui val de concedieri

Vom avea peste un milion de șomeri la anul.

Octavian Moldovan consideră că revenirea industriei HoReCa în toamna anului 2020 este o iluzie, iar valul de concedieri se va concretiza până la finalul anului, dacă nu există o strategie clară de relansare a economiei.

În acest sens, angajații sunt resursa vitală pentru orice afacere, deoarece România nu a atins un prag maxim al tehnologizării. Prin urmare, angajatorii caută constant metode de reținere a salariaților.

Wall-Street.ro recomandă și: Câștigătorii crizei: la ei nu există concedieri sau șomaj tehnic, iar salariile urcă în continuare și la 5.000 de euro

”Avem nevoie de angajați când vom deschide, prin urmare îi ținem în șomaj tehnic. Ne-am gândit ca după 15 mai să implementăm un program redus de muncă. Nu vreau să dau afară pe nimeni”, a mai spus Moldovan.

În plus, în acest pontaj pe oră, angajatorul are mai multă flexibilitate, iar angajatul ar putea lucra în mai multe locații.

Cea mai mare cheltuială pe care o avem este cea cu angajații. Aceasta este principala problemă, cât anume mai putem plăti ca angajatori către angajați”, a declarat Octavian Moldovan.

Noul profil al turistului

În altă ordine de idei, Octavian Moldovan, general managerul Palatului Suter, consideră că turiștii vor prefera pentru vacanțele lor locațiile remote, izolate și care nu se află în orașele aglomerate.

”Cel mai probabil, vor fi două categorii de turiști, după cum urmează:

  • Cei care călătoresc pentru o zi sau două: aceștia vor prefera toate tipurile de locații,
  • Cei care călătoresc de la trei zile în sus: aceștia se vor axa pe o cazare izolată, poate chiar o regiune cu căbănuțe, pentru cât mai multă intimitate”, a descris Octavian Moldovan.

Distanțarea socială și evenimentele

Nu știu cum vor mai avea loc adunările de la Romexpo.

În așteptarea măsurilor de relaxare și a normelor guvernamentale, Octavian Moldovan admite că segmentul evenimentelor corporate va fi cel mai afectat.

Prin urmare, anul viitor va fi gazda evenimentelor de anul acesta, amânate din cauza crizei, dar și a celor noi, care vor apărea. Anul 2021 se anunță a fi unul aglomerat, însă lucrurile se pot schimba în funcție de evoluția noului virus.

Citește și: Argumente pro și contra pentru un sejur cu rulota sau în cort, în vreme de pandemie

Palatul Suter (Suter Palace Heritage Boutique) se află în sectorul 4 al Bucureștiului, fiind un hotel de 5 stele plus. Deschis la 1 septembrie 2018, Palatul Suter deține un număr de 17 camere. Acesta a fost deschis pe perioada crizei, funcționând la un nivel minim. Au fost ocupate maximum două camere, iar turiștii s-au cazat în scop de business. În ceea ce privește servirea mesei, având în vedere că, prin ordonanță militară, restaurantele au fost închise, turiștii și-au comandat mâncare prin serviciile de food-delivery.

Sursa foto: Octavian Moldovan/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri