Efectele psihologice și stresul provocate de restricțiile sociale și de carantină au nevoie de cel mai așteptat medicament și anume, concediul de vară. Contactat de wall-street.ro, Cristian Pandel, Owner & CEO al touroperatorului Christian Tour, a declarat, în exclusivitate, că primele curse charter programate vor decola pe 15 iunie 2020.

Ȋncă nu există certitudini cu privire la reluarea activităţilor turistice după data 15 mai. Din acest motiv, noi am luat decizia de a reprograma gratuit toate călătoriile programate până la 14 iunie 2020 (inclusiv). Odată cu această decizie, Christian Tour a hotărât şi faptul că pe 15 iunie 2020 vor decola primele curse charter programate şi că vom deschide astfel sezonul estival”, a declarat, în exclusivitate, Cristian Pandel, pentru wall-street.ro.

Vouchere de vacanță prelungite, soluția guvernului

Deciziile luate până acum nu răspund nevoilor noastre ȋn totalitate.

Turismul, prima industrie afectată direct de restricțiile impuse de starea de urgență, speră ca data 15 mai să reprezinte o rampă de relansare. În acest sens, reprezentanții domeniului așteaptă cu nerăbdare noi măsuri din partea guvernului pentru a crea contextul potrivit repornirii afacerii.

”Aşteptăm zi de zi noi măsuri şi decizii concrete aplicabile turismului. Au fost ȋnaintate numeroase memorii şi scrisori deschise autorităţilor abilitate ȋn turism, atât din partea operatorilor, cât şi a asociaţiilor profesionale, ȋnsă, până la acest moment, nu s-au luat decizii clare şi cu adevărat utile pentru noi. Suntem deschişi dialogului şi vrem să facem tot ceea ce este posibil pentru ca turiştii şi vacanţele lor să nu fie afectaţi ireversibil”, a mai spus CEO-ul Christian Tour.

Prelungirea voucherelor de vacanță se dovedește a fi principala soluție oferită de guvern, care vine în salvarea vacanțelor românilor. În mod indirect, aceasta reprezintă un beneficiu și pentru antreprenorii din turism, deoarece măsura reduce din numărul anulărilor de vacanțe.

”Cu siguranţă că această măsură ajută turiştii, ȋn primul rând, şi operatorii din turism indirect. Rămâne de văzut pe mai departe ce decizii se iau cu privire la emiterea tichetelor de vacanţă aferente anului ȋn curs. Abia apoi vom putea şti cum ne va impacta această decizie pe termen lung şi cum va influenţa sezonul 2021”, a adăugat Cristian Pandel, pentru wall-street.ro.

Etapele de repornire a afacerii

În așteptarea normelor guvernamentale, menite să limiteze răspândirea pandemiei COVID-19, pentru a putea ști în ce condiții se va desfășura activitatea după 15 mai, reprezentanții industriei turismului implementează noi standarde de igienă și protecție.

Evoluţia situaţiei la nivel mondial ne determină să fim rezervaţi cu privire la repornirea completă a motoarelor ȋn turism, pe toate nivelurile.

Cât despre respectarea distanțării sociale, touroperatorii, agențiile de turism sau hotelierii au în plan crearea unor fluxuri separate pentru turiști, precum și utilizarea unor aplicații online pentru evitarea aglomerației în unitatea de cazare sau în agenția de turism.

”De ȋndată ce vom putea reveni, se vor deschide agenţiile fizice şi astfel vom putea răspunde mai rapid şi eficient solicitărilor şi ȋntrebărilor fiecărui turist. Iar pe mai departe, vom lucra activ pentru a putea porni sezonul turistic ce stă să ȋnceapă. După cum spuneam, am luat decizia ca pe 15 iunie 2020 să desfăşurăm efectiv primele curse charter programate ale sezonului, dacă starea de fapt o va permite”, a mai spus CEO-ul touroperatorului Christian Tour.

Revenirea la locul de muncă, dar în condiții de criză economică

Vom servisa doar turiştii care au vacanţe rezervate deja şi le vom oferi suport pentru reprogramări, dar nu vom aduce nimic ca new business, nu vom ȋncasa nimic.

Data 15 mai este gura de oxigen a companiilor, însă, până atunci, sunt așteptate măsuri guvernamentale pentru înțelegerea situației, dar și sprijin financiar pentru evitarea colapsului. Lipsa veniturilor din această perioadă a fost ameliorată de șomajul tehnic, normă valabilă, însă, pentru perioada stării de urgență.

Finalitatea acestei stări pune angajatorii într-o altă dificultate, chiar dacă revenirea la muncă este așteptată cu nerăbdare. Aceștia se văd în imposibilitatea de a realiza veniturile necesare pentru a acoperi cheltuielile salariale ale angajaților.

Aşteptăm cu foarte mare interes şi aceste noi măsuri referitoare la angajaţi, neapărat adaptate turismului, acesta având o specificitate şi sezonalitate anume. Noi am ȋnaintat o propunere ȋn acest sens ministerului de resort, prin care sugeram să se ofere posibilitatea ca angajaţii să fie activi, iar statul să ofere suport angajatorului ȋn acoperirea unei părţi a costurilor salariale, dar până la acest moment nu am primit niciun feedback ȋn acest sens.

Din ultimele informaţii primite, se pare că la data de 15 mai revenim la muncă, dar noi ca agenţie de turism nu vom produce practic nimic, o bună perioadă de acum ȋnainte. Astfel, avem nevoie opţiuni clare pentru a nu fi nevoiţi să luăm măsuri extreme care să afecteze locurile de muncă, pe care ȋn mod evident ȋncercăm sa le evităm”, a conchis Cristian Pandel, Owner & CEO al touroperatorului Christian Tour, pentru wall-street.ro.

Christian Tour este unul dintre cei mai mari touroperatori români de pe piața autohtonă. Înființată în 1997, compania este deținută de Cristian Pandel și este prezentă atât în țară, prin cele peste 50 de sedii proprii și francize, cât și în străinătate, în Republica Moldova, Serbia, Polonia, Grecia, Turcia, Spania și SUA.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri