Numărul locurilor de muncă vacante a fost 34,2 mii, în scădere cu 7,6 mii locuri de muncă vacante faţă de trimestrul anterior. Rata locurilor de muncă vacante a fost 0,71%, în al doilea trimestru al acestui an, în scădere cu 0,13 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent, arat datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2019, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,40 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 20,8 mii.

Rata şi numărul locurilor de muncă vacante pe activităţi ale economiei naţionale

În trimestrul II 2020, rate relativ mari ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (1,93%), sănătate şi asistenţă socială (1,48%), activităţi de spectacole culturale şi recreative (1,33%), respectiv informaţii şi comunicaţii (1,32%). Cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante s-a regăsit în alte activităţi de servicii (1,97%). În industria prelucrătoare s-a concentrat circa 15% din numărul total al locurilor de muncă vacante (5,2 mii locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 0,47%.

Sectorul bugetar a însumat aproape o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 5,4 mii locuri vacante s-au regăsit în administraţia publică, 5,2 mii în sănătate şi asistenţă socială, iar 0,7 mii locuri vacante în învăţământ.

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în hoteluri şi restaurante (0,04%), respectiv în industria extractivă şi în învăţământ (0,21% pentru fiecare în parte).

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai mici valori s-au regăsit în tranzacţii imobiliare, hoteluri şi restaurante, respectiv industria extractivă (0,1 mii locuri vacante, pentru fiecare în parte).

Trimestrul II 2020 comparativ cu perioadele precedente

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, în marea majoritate a activităţilor economice s-au înregistrat scăderi ale celor doi indicatori. Astfel, cea mai semnificativă scădere atât a ratei, cât şi a numărului locurilor de muncă vacante s-a observat în industria prelucrătoare (-0,34 puncte procentuale, respectiv -4,0 mii locuri vacante).

De asemenea, scăderi relevante ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (-0,18 puncte procentuale), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-0,17 puncte procentuale), respectiv transport şi depozitare (-0,15 puncte procentuale).
Relativ la numărul locurilor de muncă vacante, acesta a scăzut mai mult în comerţ (-1,1 mii locuri vacante), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-0,6 mii locuri vacante), respectiv în transport şi depozitare (-0,5 mii locuri vacante).

La polul opus, cea mai mare creştere a celor doi indicatori s-a observat în informaţii şi comunicaţii (+0,12 puncte procentuale, respectiv +0,2 mii locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cu excepţia tranzacţiilor imobiliare, care au înregistrat o uşoară creştere a ratei locurilor de muncă vacante (+0,02 puncte procentuale), celelalte activităţi ale economiei naţionale au înregistat scăderi ale celor doi indicatori. Astfel, cea mai semnificativă scădere a ratei locurilor de muncă vacante a fost în hoteluri şi restaurante (-0,87 puncte procentuale), iar în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cea mai importantă diminuare s-a observat în industria prelucrătoare (-8,1 mii locuri vacante).

Rata şi numărul locurilor de muncă vacante pe grupe majore de ocupaţii În trimestrul II 2020, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori din punct de vedere al numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (8,4 mii locuri vacante), urmată de ocupaţiile de lucrători în domeniul serviciilor - grupa majoră 5 (5,6 mii locuri vacante). Rata locurilor de muncă vacante a avut cele mai mari valori pentru ocupaţiile de funcţionari administrativi - grupa majoră 4 (0,95%), respectiv de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic - grupa majoră 3 (0,81%). Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au înregistrat în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (0,40%, respectiv 0,1 mii locuri vacante), respectiv în cele de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori - grupa majoră 1 (0,43%, respectiv 1,5 mii locuri vacante).

Trimestrul II 2020 comparativ cu perioadele precedente

Comparativ cu trimestrul precedent s-au înregistrat scăderi ale celor doi indicatori. Astfel, în ceea ce priveşte rata locurilor de muncă vacante, cea mai relevantă scădere s-a evidenţiat în ocupaţiile de funcţionari administrativi - grupa majoră 4 (-0,24 puncte procentuale), iar numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cea mai semnificativă diminuare în ocupaţii elementare - grupa majoră 9 (-1,5 mii locuri vacante).

Cei doi indicatori au scăzut şi faţă de acelaşi trimestru al anului anterior. Aşadar, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat scăderi relevante în rândul ocupaţiilor de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (-0,53 puncte procentuale), urmate de ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (-0,47 puncte procentuale). Această din urmă grupă majoră de ocupaţii a cunoscut şi cea mai semnificativă diminuare a numărului locurilor de muncă vacante (-5,1 mii locuri vacante).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri