Sorina Faier (managing partner Elite Search): Cum văd angajatorii candidații de peste 50 de ani și ce șanse au la angajare, în acest context pandemic

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, experiența ta ca angajat crește și prin prisma performanțelor tale acumulate, începi să devii din ce în ce mai valoros pentru compania în care lucrezi. Lucrurile stau, însă, puțin diferit după o anumită vârstă. Cei mai mulți angajatori se feresc să mai integreze în echipele lor perosoane de peste 50 de ani, ceea ce face ca posibilitățile lor de angajare să fie din ce în ce mai reduse.

Sorina Faier, managing partner în cadrul companiei de executive search Elite Search a povestit într-un material de opinie pentru wall-street.ro cum angajatorii au devenit și mai selectivi de la debutul pandemiei cu angajații care trec de această vârstă.

„Am văzut cu toții impactul negativ al pandemiei în economie și cum competiția pe piața muncii adevenit tot mai ridicată. În acest context, pe lângă provocările de moment în procesele de recrutare, șansele de angajare a persoanelor de peste 50 de ani sunt mai reduse acum.

Faptul că mulți angajatori resping încă din faza de selecție a CV-urile candidații mai în vârstă nu este o noutate nici în România, nici în plan internațional. Ne-am confruntat cu astfel de situații și înainte de pandemie. Însă acum cazurile sunt mai frecvente, având în vedere că angajatorii au devenit mai selectivi în perioadă de criză. Cu toate aceste, sunt mulți angajatori pentru care experiența este mai importantă decât vârsta.

Din păcate, mulți candidați seniori, specialiști sau manageri, sunt discriminați din cauza vârstei și respinși în continuare încă din etapa de selecție a CV-ului, prin urmare nu au șansa de a participa la un prim interviu. Motivele angajatorilor sunt, de obicei, legate de faptul că nu mai au energia necesară pentru un anumit job, nu mai sunt motivați, sunt scumpi, se apropie de vârsta pensionării, nu se mai adaptează la fel de repede ca un candidat mai tânăr în cultura organizațională sau noilor tehnologii, nu pot raporta unui manager mai tânăr, media de vârstă în companie este tânără etc. În unele cazuri au dreptate, dar în multe nu.

Citeste si:
Pandemia a stârnit interesul românilor pentru joburi noi
Pandemia a stârnit interesul...

Din fericire, din ce în ce mai multe companii înțeleg că asemenea angajați seniori pot veni la pachet cu multe avantaje. De-a lungul celor peste 14 ani de activitate, am avut ocazia să cunosc mulți candidați trecuți de 50 de ani și în majoritatea cazurilor argumentele de mai sus nu erau valabile.

Iată doar câteva avantaje care pot aduce plus valoare angajatorului:

  • Majoritatea candidaților de peste 50 de ani au o experiență de minimum 25 de ani în câmpul muncii. Chiar dacă au activat într-o singură industrie de-a lungul carierei sau au activat în mai multe domenii, experiența acumulată își spune cuvântul.
  • Sunt mai statornici decât cei mai tineri. Pentru ei, contează mai mult stabilitatea în companiei și planurile de dezvoltare decât pachetul salarial. A nu se înțelege că nu este și acesta un aspect important, dar sunt mai flexibili și au deja stabilitate financiară.
  • Au ajuns la o maturitate profesională, știu ce își doresc și sunt mai responsabili și siguri pe ei. Unii sunt mai dinamici și mai energici decât cei juniori și știu să-și dozeze resursele mai bine pe proiecte sau pentru a învăța lucruri noi. Desigur, aici depinde și de temperamentul fiecărui candidat.
  • Motivația nu ține de vârstă, ci de managerul direct, cultura, valorile companiei, dar și de flexibilitatea și beneficiile oferite. Și un candidat senior poate fi motivat la fel de mult ca unul junior.
  • Candidații seniori vin cu un anumit know-how care trebuie valorizat la adevăratul lui potențial. Asta ține și de companie și managerul direct să creeze echipele astfel încât să existe un echilibru între experiență și dinamism.

Bineînțeles, avem și foarte mulți tineri bine pregătiți, însă trebuie să li se acorde șanse egale într-un proces de recrutare și celor mai în vârstă.

În momentul acesta, în procesele noastre de recrutare, 60% din propunerile de candidați cu vârsta de peste 50 de ani prezentate către client sunt respinse. Însă, cei care ajung pe lista scurtă a clientului, în 70% din cazuri au fost angajați”.

Citeste si:
Vor păstra companiile sistemul de work from home și după ce va...
Vor păstra companiile...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri