3 mari provocări cu care s-au confruntat departamentele de HR din România, în pandemie

Deși pandemia de COVID-19 a afectat aproape în întregime industriile din România, anumite sectoare, cum sunt HoReCa, domeniul transporturilor, sectorul automotive, turismul sau organizările de evenimente au suferit lovituri mai puternice. Prin urmare și activitățile de recrutare și selecție de personal din aceste domenii s-au modificat odată cu acestea.

Dificil a fost și în ceea ce privește desfășurarea interviurilor de selecție, dat fiind faptul că multe din acestea s-au mutat în online, acolo unde legătura s-a stabilit mai greu cu candidații.

Într-un dialog cu wall-street.ro, Gabriela Pleșa, director general Global Mobility & Corporate Experts a numit cele mai importante provocări cu care s-au confruntat departamentele de HR, din perspectiva companiei de consultanță pe care o conduce.

Top 3 provocări ale departamentelor de HR din acest an

  • Gestionarea activității de administrare a resurselor umane, într-o perioadă foarte scurtă, cu extrem de multe modificări legislative.
  • Restructurările de personal, în companiile în care s-au adoptat măsuri de diminuare a numărului de angajați.
  • Implementarea sistemului de muncă de la domiciliu/telemunca, cu predilecție în companiile care nu au avut experiență anterioară muncii de acasă.

Pulsul pieței muncii în această criză sanitară

Specialistul spune că spre deosebire de criză financiară din 2008, când toate sectoarele economiei erau afectate, în prezent situația creată de pandemie a afectat negativ doar anumite domenii și a generat un impuls altor businessuri din sectoare precum precum tehnologie și DIY.

Sunt companii de IT care au declarat că și-au depășit de patru ori targeturile pe acest an. Sunt companii de e-commerce care au înflorit în trei luni. Sunt și companii de producție alimentară care și-au triplat cifra de afaceri în două luni sau companii de distribuție de echipamente medicale care și-au epuizat stocul pe un an într-o lună.

Citeste si:
De ce angajatii cu multa experienta cauta o reorientare in cariera?
Tendinta in piata fortei de...
Citeste si:
Cele mai bune surse alimentare de vitamina C
Cele mai bune surse...

-Gabriela Pleșa, director general Global Mobility & Corporate Experts-

În acest context, și procesele de recrutare s-au modificat și adaptat în conformitate cu schimbările generate în fiecare sector de activitate al economiei. În continuare există un excedent de forță de muncă în domeniul HoReCa, cu atât mai mult acum, când suferă o nouă lovitură, în contextul noilor restricții impuse în Capitală, dar și în mai multe localități din țară.

De asemenea, există încă domenii unde dificultățile în recrutare sunt la fel de mari că înainte de pandemie. Printre acestea se numără serviciile medicale, IT-ul, construcțiile.

Citeste si:
Piëch Automotive recrutează manageri de la Porsche, BMW și Tesla
Piëch Automotive recrutează...

„În general, domeniile tehnice nu reușesc să acopere necesarul de forță de muncă calificată începând de la muncitori calificați în diferite domenii până la ingineri”, a mai precizat Gabriela Pleșa.

Sursa foto: Pexels

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri