De ce pandemia de COVID-19 reprezintă o povară supradimensionată pentru cariera femeilor

Un studiu realizat de McKinsey și Lean In arată că femeile, cu precădere mamele ar putea să se retragă mai repede din funcțiile pe care le dețin din cauza efectelor pe care pandemia le aduce în viețile lor profesionale și personale.

Cele aproape nouă luni de pandemie au dat peste cap complet bunul mers al lucrurilor în viața femeilor care oricum făceau deja sacrificii pentru a putea ajunge la un work life balance. Izbucnirea crizei sanitare la nivel mondial le-a pus pe multe în fața unor noi provocări care amenință să anuleze progresele care au dus la egalitatea de gen, în ceea ce privește salariile, pozițiile profesionale obținute cu greu, precum și funcțiile de conducere, scrie The Wall Street Journal.

Kate Deisseroth și-a construit timp de două decenii o carieră în ortopedie și chirurgie plastică, care acum pare să fie amenințată tot mai mult. Kate este mamă singură, a doi gemeni care au 10 ani. Viața familiei s-a complicat destul de mult atunci când cei doi fii ai săi au fost nevoiți să urmeze online cursurile, pentru a limita răspândirea virusului și pentru a fi în siguranță. De atunci a început o adevărată alergătură între job, copiii, găsirea unei bone și asigurarea că toate lucrurile sunt în ordine pentru toată familia.

În calitate de chirurg, nu poți să-ți iei un an sau doi să te întorci, așa că ar fi cam sfârșitul acelei cariere.

-Kate Deisseroth, medic ortoped-

Citeste si:
Cum se organizează o nuntă în această perioadă: sfaturi de la...
Cum se organizează o nuntă în...

Cum a afectat pandemia joburile femeilor

Femeile au pierdut deja un număr disproporționat de locuri de muncă. Acest lucru se datorează parțial unei forțe de muncă segregate în multe domenii, în care femeile sunt parte mai mult din grupurile de salariați plătiți mai puțin, comparativ cu bărbații.

Citește și: Din cauza pandemiei, femeile sunt mai predispuse să-și sacrifice locurile de muncă

În timp ce femeile reprezintă 47% din forța de muncă din SUA, tot acestea au reprezentat 54% din pierderile inițiale de locuri de muncă, din cauza pandemiei și reprezintă în continuare 49% dintre acestea, potrivit studiului realizat de McKinsey și Lean In.

Un nou studiu major arată că mai multe femei, în special mame, spun că ar putea fi nevoite să renunțe la locurile de muncă pe care le mai au. Deși pandemia i-a forțat pe tați și mame să jongleze în carieră cu îngrijirea copiilor și școlarizarea la distanță, femeile își asumă deseori greul acestor responsabilități, mai consemnează sursa citată.

Citeste si:
Raluca Turcan: Femeile au plătit un cost al crizei COVID mai mare...
Raluca Turcan: Realitatea de...

Sursa foto: Shutterstock
Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri