Un material semnat de George Butunoiu, Managing Partner la George Butunoiu Executive Search Consultants.

Toate firmele de executive search, de oriunde în lume, rescriu CV-urile candidatilor atunci când le prezintă angajatorilor. Unele pun și CV-urile originale ale candidaților alături, așa, ca o pată de culoare, însă cele mai multe nu, ca să nu își asume riscuri inutile.

De ce sunt rescrise CV-urile

CV-urile sunt rescrise pentru a fi siguri că sunt complete, pentru a cuprinde toate informațiile și detaliile pe care angajatorul are nevoie să le vadă, pentru a fi bine structurate, clare, precise, ușor de parcurs. Și, foarte important, un format unitar îi perimite angajatorului să compare profilurile candidaților mult mai ușor.

Unul dintre primele lucruri pe care le-am învățat acum 30 de ani, când făceam ucenicie în cabinetul lui Monsieur Pierre Ranque în Paris, acesta a fost, să rescriu CV-urile. La fel la Dr. Jenewein, apoi, la Ward Howell și la ceilalți cu care am lucrat. Însă nu a fost defel o surpriză să văd că peste tot CV-urile se redactau exact în același fel! Aceleași informații incluse de fiecare dată, ba chiar și ordinea era aceeași. Dar și în zilele de astăzi, când colaborăm cu firme de executive search străine care ne dau misiuni in România, aceleași cerințe, același format. Poate că la recrutările pentru poziții mai joase s-or fi schimbat cerințele angajatorilor în ceea ce privește prezentarea datelor din CV (deși nu cred), însă pentru pozițiile înalte de management nu s-a schimbat absolut nimic, și nici nu cred că vom vedea altceva în viitorul previzibil.

Și ce am făcut noi la Managero, de fapt, a fost să preluăm acest standard internațional și să-l punem pe site, acum accesibil pentru toți cei care pot să ducă singuri mai departe un raționament dacă prind o idee din zbor. Plecând de la prezumția că dacă asta așteaptă angajatorii, din orice țară, să vadă în profilul oricărui manager, respectivul candidat ar fi de preferat să-și facă un CV cât mai apropiat de acest standard – mai ales în cazul în care nu are un head-hunter la îndemână ca să i-l rescrie…

Citește și - George Butunoiu: De ce trebuie făcute CV-urile cu scrisul atât de mărunt

Cum arată un CV rescris

Iată cum arată, așadar, CV-ul dumneavoastră rescris de către un head-hunter pentru a-l prezenta angajatorului, dacă ajungeți pe short-list. După interviul cu candidatul, desigur, pentru că are nevoie de o mulțime de informații importante pe care nu le găsește în CV-ul original – cel mai adesea plin cu altceva, total irelevant.

Datelele personale:

  • Sex: deocamdată lucrurile sunt clare și stabile în această privință – să vedem pentru cât timp…
  • Naționalitatea, țara și orașul din care este candidatul
  • Vârsta: nu există angajator care să nu întrebe asta, și nu cred că exista head-hunter care să-și permită să nu răspundă la întrebare, chiar și cu aproximație
  • Fotografia, luată de pe unde se poate, dacă nu e în CV-ul original.

Educația:

  • Formală: dată de început, de absolvire, universitate, facultate, diploma obținută
  • Adițională: certificările relevante (cele cunoscute și recunoscute internațional, de regulă), și foarte puține alte traininguri cu adevărat importante și relevante. Balastul trainingurilor, cursurilor și diplomelor insignifiante, fără număr, balast care umple multe CV-uri manageriale, este scos.

Experiența:

  • Angajatorul: din ce țară, tipul (privat, public, multinațională etc.), obiectul de activitate, cifra de afaceri în țara în care e jobul, numărul de angajați, alte informații relevante, esențiale, dar pe scurt
  • Jobul, perioada:
  1. Poziționarea în ierarhia organizației: departamentul, cui este subordonat (poziția), câți oameni are în subordine
  2. Misiunea jobului – o scurtă descriere sintetică
  3. Principalele responsabilități – extrem de succint, spre diferență de ce își închipuie majoritatea candidaților! Informațiile relevante legate de proiecte, realizări, competențe utilizate etc. se sintetizează în altă secțiune (Profilul tehnic/ anexa Cv-ului), de regulă transversal, pe toată cariera; extrem de rar se face asta pentru fiecare job în parte.

Alte informații: Limbile străine vorbite, Profilul public etc. – foarte rar apar alte detalii aici; doar dacă e ceva cu adevărat relevant.

Sinteza tehnică (anexa CV-ului) – se face transversal, de regulă, pe toată cariera candidatului:
Lista de proiecte/ tranzacții/ portofoliu etc.:

  • Numele proiectului și descrierea succintă
  • Beneficiarul proiectului
  • Ierarhia în proiect, descrisă prin distanța față de Customer (C): project director/ manager (C-1), project supervisor/ coordinator (C-2), project specialist/ member (C-3) etc., tipul angajamentului (angajat, contractor), alte precizări
  • Data și durata derulării proiectului, locația, valoarea proiectului
  • Rolul candidatului în proiect, autoritatea, echipa
  • Realizări notabile, gradul de finalizare a proiectului, alte informații relevate etc.

Competențele tehnice (doar cele cu adevărat relevante):

  • Competența, cu o descriere sintetică
  • Industriile și tipurile de job în care a fost dobândită și consolidată
  • Organizațiile și tipurile de job în care a fost practicată intensiv, durata
  • Realizări și performanțe legate de această competență, alte informații relevante.

Aptitudinile și competențele manageriale relevante

Realizări notabile (faimoasele achievements):

  • Descriere sintetică
  • Data și durata, organizația, postul și rolul
  • Detalii, alte informații relevante.

Expunerea internațională:

  • În echipe internaționale, multiculturale, multidisciplinare
  • În țări diferite.

Listă de publicații, lucrări, articole importante, apariții media și publice etc.

Aceasta este doar partea de profil tehnic pe care consultantul o face candidatului. Urmează profilul de personalitate, profilul moral, motivația, așteptările salariale, riscuri, tot felul de alte comentarii etc.

Rescrierea acestor CV-uri și redactarea rapoartelor, în general, e partea cea mai execrabilă din munca unui head-hunter, și foarte mare consumatoare de timp, de energie, de nervi și de resurse. În asemenea măsură, încât unele firme de executive search propun angajatorului un tarif mai mic dacă le scutesc de această corvoadă a rescrierii CV-urilor și a rapoartelor stufoase. Și noi facem asta. De multe ori, angajatorii acceptă cu mulțumire acest târg, pentru că e vorba despre câteva mii bune de Euro mai puțin la tariful total, procentajele pot ajunge și la 30%.

Rescrierea unui CV la standardele la care firmele mari de executive search îl prezină angajatorilor poate dura câteva ore bune, iar un raport complet aproape o zi întreagă. Eu aș prefera să mă întâlnesc cu 5 candidați în plus, decât să rescriu un CV. Este mai plăcut, oricum, și incomparabil mai folositor pentru toată lumea: și pentru candidați, în primul rând, și pentru angajator, fiindcă facem alegerea din mai multe opțiuni, și pentru noi, fiindcă ne cresc șansele să facem o recrutare mai bună, pe de o parte, și pentru că putem refolosi întâlnirile și informațiile și la alte recrutări.
De ce nu își fac și candidații aceste calcule atunci când își scriu niște CV-uri fără logică, fără structură, fără să se întrebe ce așteaptă, de fapt, recrutorul și angajatorul să găsească în ele? Un bon question, un très, très bon question, cum ar fi spus și Monsieur Pierre Ranque…

De aceea, un candidat care își redacteaza CV-ul într-un format cât mai apropiat de acest standard îi face un mare, foarte mare serviciu head-hunterului. Și ca să-l poată evalua mai precis, și ca să-l scutească de munca penibilă a rescrierii lui. Și invers, cineva care îi trimite un CV prost făcut, îl face să piardă bani. Iar consultantul din firma de executive search nu uită niciodată cine îi face un serviciu și cine viața grea…

PS: candidații pot să-și facă CV-ul în acest format standard pentru pozițiile manageriale pe Managero.ro, apoi îl pot exporta și modifica, daca vor.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri