S-a împlinit un an de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus. Din martie 2020, mulți angajați au început să lucreze de acasă, iar modul în care aceștia muncesc s-a schimbat considerabil.

Cu toate că angajații români nu erau obișnuiți cu munca remote, țara noastră clasându-se, ani la rând, pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în privința numărului de persoane care lucrează de la distanță, aceștia au fost nevoiți să se adapteze noilor schimbări. Mai mult decât atât, la începutul anului, România a fost inclusă într-un top al celor mai bune țări în care să lucrezi de acasă în 2021, în principal datorită costului scăzut al vieții și prețului accesibil al internetului de mare viteză.

Să lucrezi de acasă poate fi mai productiv decât să îți desfășori activitatea de la birou. Este important însă ca mediul de lucru să fie unul confortabil, să respecți un program și să nu existe factori deranjanți în jur.

Spațiul de lucru

Unul dintre factorii care influențează productivitatea este lumina. Organismul uman funcționează după un ceas natural, numit ritm circadian. Expunerea la lumina naturală te ajută să îți menții un ritm circadian sănătos. Ceea ce înseamnă că ai mai multă energie în timpul zilei și te bucuri de un somn odihnitor în timpul nopții. Drept urmare, când lucrezi de acasă, este important să ai parte de lumină naturală. Acest lucru nu este întotdeauna posibil, însă există opțiuni care să te ajute să fii energic. De pildă, a fost dovedit faptul că lumina albastră este benefică dacă vrei să fii productiv. Spoturile LED reprezintă o opțiune perfectă pentru spațiul de muncă. Avantajul acestora este că îți permit să îți alegi setări de lumină diferită folosind un singur spot. Astfel, poți optimiza iluminatul pentru muncă, în timpul zilei, și pentru relaxare, în timpul serii.

Totodată, designul spațiului de lucru influențează productivitatea. Pentru a avea energie, astfel încât să poți duce la bun sfârșit sarcinile profesionale, ai nevoie de un spațiu confortabil și dotat cu obiectele și tehnologia necesare activităților pe care le desfășori: un birou și un scaun ergonomice, laptop, o conexiune bună la internet și post-it-uri.

În plus, a fost dovedit faptul că plantele verzi influențează nivelul de productivitate. Angajații care au plante verzi la birou sunt mai eficienți în realizarea sarcinilor zilnice și au o dispoziție mai bună.

Organizarea activităților

Pentru a fi productiv când lucrezi de acasă, trebuie să îți setezi un program de lucru pe care să îl respecți. Chiar dacă, de multe ori, munca remote oferă mai multă flexibilitate, este vital să poți să lucrezi într-un anumit interval de timp. Să intri în starea de lucru, chiar dacă îți desfășori activitatea de acasă, este unul dintre cei mai importanți pași pe care să îi faci când lucrezi remote. Astfel, vei reuși să te încadrezi într-un program și să te poți detașa de sarcinile de lucru odată ce ai ajuns la ora în care în mod normal plecai de la serviciu. Creierul are nevoie să se relaxeze, de aceea este vital să delimitezi foarte bine perioada și spațiul de lucru de cele de odihnă sau de practicare a hobby-urilor. Dacă ajungi să îți formezi o disciplină, vei fi mai productiv și vei avea mai mult timp pentru tine.

Munca de acasă are numeroase beneficii, atât de ordin financiar și profesional, cât și psihic, însă este important să te adaptezi noului stil de lucru și să îți formezi o disciplină de serviciu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri