Încrederea în industria HoReCa se află la cel mai scăzut nivel de după ’89, iar lipsa predictibilității lovește din nou antreprenorii și angajații români, avertizează Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FIO).

Astfel, sunt anunțuri și interviuri pentru locuri de muncă în HoReCa pentru care nu se prezintă niciun candidat, cum ar fi un job de manager de locație cu un salariu de 5000 lei net, fără niciun candidat la interviu după două săptămâni, sau poziții de ospătar și bucătar, care nu mai sunt la fel de căutate de specialiști din cauza instabilității legislative.

Membrii Federației Patronatelor din Industria Ospitalității, care reprezintă interesele sectorului ospitalității în contextul în care este afectat puternic de efectele crizei coronavirus, sunt Horetim Timișoara, Horeca Transilvania Cluj, Resto Constanța, Asociația Horeca Oltenia, Dolj, Asociația HoReCa Bacău, Asociația Patronală Horeca Argeș, Asociația HORECA Neamț și Organizația Patronală a Cârciumarilor Brașoveni.

Industria ospitalității a fost unul dintre cele mai lovite sectoare de la începutul pandemiei, ajungând acum să funcționeze mai mult din inerție și nicidecum pe baza unor prognoze clare sau a unui ajutor financiar constant și stabil.

Citește și: O școală elvețiană le cere românilor 1.800 de euro să-i învețe să fie chelneri

Retail jobs

Număr redus de angajați din cauza pandemiei

Numărul de angajați din industria hotelurilor și a restaurantelor s-a redus pe parcursul anului 2020 de la 186.000 la 150.000, o scădere de 19% în raport cu anul anterior. Nivelul cumulat al pierderilor nete din HoReCa a crescut cu 220% în 2020 până la 2,3 miliarde de lei, față de 710 milioane lei în 2019, potrivit datelor disponibile la Ministerul Finanțelor.

Industria ospitalității este sectorul care a înregistrat cea mai mare creștere a pierderilor nete în anul 2020, de 220%, fiind urmată de industria de evenimente (creștere a pierderilor nete cu 169% în 2020 față de 2019)

Nevoia de reprezentativitate la nivel național și de apărare a intereselor jucătorilor mici și medii, care reprezintă peste 80% din industria HoReCa, sunt principalele obiective asumate de liderii Federației.

În ultimul an am așteptat de la administrațiile centrale și locale ajutoare financiare eficiente – așa cum s-a întâmplat în multe din țările europene – și măsuri cu o direcție clară în așa fel încât să putem să estimăm pașii pe care urmează să îi facem. Nici una din aceste așteptări nu a fost îndeplinită. Ajutoarele financiare au fost inconstante și târzii, planul concret de relaxare nu există. Predictibilitatea a lipsit cu desăvârșire, lipsindu-ne de cea mai importantă piesă de care ai nevoie în afaceri: minima stabilitate.

Citeste si:
Reduceri de taxe pentru sectorul HoReCa în Braşov şi Poiană în 2022
Reduceri de taxe pentru...

Corina Macri, președintele Federaţiei Patronale a Industriei Ospitalităţii (FIO)

În acest context, membrii Federației Patronatelor din Industria Ospitalității își propun să reconstruiască industria HoReCa în următorii doi ani, pe baze solide și sustenabile, transparență și etică în business.

Astfel, Federația Patronatelor din Industria Ospitalității propune schimbări legislative, debirocratizare administrativă, profesionalizarea forței de muncă, reconversie, învățământ dual și programe de susținere și dezvoltare a antreprenorilor locali.

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității propune un dialog social constant, devenind parteneri de discuție cu toți cei interesați în reclădirea industriei, investiții resurse umane, financiare și logistice pentru a pune pe masa decidenților locali și centrali cele mai bune soluții, și organizează la Cluj, pe 28-29 iunie, Summit-ul Industriei Ospitalității.

Citeste si:
Cât de mult a afectat valul 4 recrutările și mobilitatea candidaților
Cât de mult a afectat valul 4...

Profitul net înregistrat de firmele din industria HoReCa aflate pe plus a scăzut cu 46,5% până la 2,49 miliarde de lei în 2020, în raport cu 4,65 miliarde lei în 2019, relevă datele publice.

Sursa foto: Unsplash
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri