Academia de învățământ vocațional în ospitalitate, Ohma Brașov, licențiată de École hôtelière de Lausanne (EHL), s-a deschis în Poiana Brașov. Locația care găzduiește aceste cursuri este Casa Viorel, o unitate de cazare preluată recent de compania Winsedswiss, în care se vor pregăti viitorii specialiști în domeniul ospitalității.

Academia Ohma Brașov este lansată într-un context în care una din cele mai mari probleme ale turismului românesc este lipsa unui personal calificat care determină multe companii să recurgă la importul de angajați pentru a-și putea derula activitățile.

La sfârșitul celor 18 luni de formare intensivă teoretică și practică din cele trei module VET (Vocational Education & Training) by EHL, absolvenții de la Ohma Brașov vor fi pregătiți să ocupe poziții de specialitate în industria ospitalității, de la chef/bucătar profesionist, cofetar/patiser, chelner/ospătar, barista, somelier, manager de restaurant, recepționer sau administrator hotelier. Certificatele și diplomele sunt recunoscute internațional și permit o deschidere extrem de mare, cu oportunități de carieră, oriunde în lume.

Retail jobs

Academia din Brașov, deschisă de Winsedswiss este a doua de acest tip pe care compania o deschide în România, prima fiind inaugurată la Oradea (hotel ohma - Cetate), în toamna lui 2020. Winsedswiss Education Group a anunțat că intenționează să mai deschidă în curând o astfel de academie de învățământ vocațional în București, tot sub licența prestigioasei École hôtelière de Lausanne (EHL), unul din pionierii din educația ospitalieră.

Reprezentanții Winsedswiss Education Group nu au dorit să comunice detalii cu cu privire la investiția planificată pentru academia de la Brașov, dar au transmis că suma investită depășește „câteva milioane de euro”.

Cum te poți înscrie la cursurile de la Academia ohma by Winsedswiss

Limita de vârstă minimă pentru a te putea înscrie la aceste cursuri este de 16 ani, fiind necesara absolvirea liceului. Start-ul înscrierilor s-a dat începând cu data de 19 mai 2021, iar cei care vor fi admiși, vor începe cursurile pe 5 iulie.

Citeste si:
Wizz Air reintroduce bilete cu tarife speciale pentru clienţii Blue...
Wizz Air reintroduce bilete...

„Exista un întreg proces de admitere. Așteptăm și persoane care doresc să-și schimbe cariera și să intre pentru prima dată în domeniul ospitalității. Nu avem limită de vârstă în sus. La Oradea am avut cursanți în grupe cu vârste cuprinse între 19-45 de ani”, a declarat Ruxandra Balica, director Academia ohma by Winsedswiss (foto).

Sursa foto: Facebook/ Winsedswiss Romania

Pe lângă criteriile de admitere, în funcție de modulul ales, există o serie de criterii de selecție în funcție de experiența pe care o ai. Pentru de modulul de debutant, nu e nevoie de o experiență anterioară, pentru cel intermediar e nevoie de minim un an de experiență relevantă în domeniul ales. De asemenea, există un interviu de admitere și o probă de limbă engleză, întrucât cursurile se susțin tot în această limbă. Winsedswiss oferă și cursuri integrate de limba engleză, pentru ca participanții să poată să își perfecționeze nivelul chiar în interiorul academiei.

Citeste si:
Ți s-a anulat avionul? Care sunt cele mai noi rute feroviare din...
Ți s-a anulat avionul? Care...

Ce e important însă de reținut este că la interviu, ceea ce vrem să vedem e atitudinea și motivarea. Noi recrutăm copii tineri, pe bază de atitudine. Bunul simț și atitudinea sunt baza. Tehnicile se pot învăța, dar dacă nu există aceste lucruri nu au ce să caute în meseria aceasta (...) Noi luăm hoteluri în management, bazându-ne pe aceste lucruri pentru a avea educație de calitate și hotelărie de calitate.

Ray F. Iunius, Winsedswiss Education Group

Sursa foto: Facebook/ Winsedswiss Romania

Participanții vor putea acumula și aplica, în timp real, noțiunile dobândite, pentru a obține calificări de bază sau specializări într-unul dintre cele patru parcursuri profesionale: arte culinare (Culinary Professional Diploma), servicii de alimentație publică (Food and Beverage Services Professional Diploma), cazare și recepție (Rooms Division Professional Diploma), administrare hotelieră (Hotel Administration Professional Diploma). Winsedswiss garantează implicarea directă în găsirea unui loc de muncă în domeniu pentru toți absolvenții programului VET by EHL.

Citeste si:
Blue Air amână din nou reluarea zborurilor: anunțul făcut de companie
Blue Air amână din nou...

„Eu vin dintr-un domeniul puțin mai neobișnuit, sunt istoric de profesie, dar mi-am dat seama că nu este ceea ce vreau. Dar am găsit oamenii care să mă îndrume, să mă învețe și să mă ghideze să fac altceva (...) Cei care se simt motivați, să vină”, a spus Cati, unul din cursanții ohma Oradea, la care s-au înscris până în prezent 24 de participanți.

Cât costă cursurile de la Academia ohma by Winsedswiss și când te poți înscrie

Academia oferă programe pe mai multe verticale. Cea de servicii cuprinde specializări precum ospătar, barman, somelier, iar prețul pentru primul modul este de 1.800 de euro.

Concret, acesta este prețul pentru un curs de șase luni - jumătate teorie și aplicații practice, jumătate stagiu efectiv de practică - în urma căruia devii chelner, barman sau somelier. Este de menționat că salariul mediu net al unui angajat din hoteluri și restaurante era de 1.751 de lei, în luna martie 2021, conform datelor de la Institutul Național de Statistică (INS).

Citeste si:
Se pot rezerva deja vacanțe pe Litoral pentru 2023
Se pot rezerva deja vacanțe...

Programul complet poate fi cuprins între 6.300 de euro și 9.900 de euro, în funcţie de diploma şi de parcursul profesional pe care fiecare cursant în alege.

Nu vor exista profesori, ci doar experți ai grupului recunoscuți din hotelărie și traineri certificați EHL. Ei sunt cei care, începând cu data de 2 iunie, îi vor învăța pe studenții academiei secretele din industria ospitalității. Scopul acestor cursuri este ca studenții să-și dezvolte abilitățile de tip soft skill ( aptitudini comportamentale) și să învețe într-un mediu real în care să se întâlnească la fața locului cu oaspeții care sosesc într-un hotel, astfel încât trecerea să fie naturală în momentul în care vor începe să lucreze. Programele VET by EHL urmează filozofia EHL de a îmbina teoria cu practica. Trainerii îi stimulează pe cursanți să gândească și să sintetizeze cunoștințele, într-un mediu real care le permite să greșească, dar să-și îmbunătățească constant abilitățile.

Citeste si:
Wizz Air lansează două noi rute către Leeds, Marea Britanie
Wizz Air lansează două noi...

„Ce poate fi mai frumos în viață decât să ai o vocație. Ar trebui să aducem vocația la rangul de lucru nobil. Servirea cuiva nu înseamnă servilism, a servi un semen e ceva frumos. Un ospatar nu este un om care cara mancarea, un bun ospatar e specialist in gastronomie, în vinuri (...) În Elveția, dacă înveți bine ajungi să fii recrutat de școala profesională, la noi e invers, dacă nu înveți bine, ajungi la școala profesională”, mai spune Ray F. Iunius, un român emigrat încă din anii `90 în Elveția, unde a fost profesor și director adjunct la EHL.

Citește și: HR Talks | Transparentizarea salariilor, o măsură bună și pentru România?

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri F