Salariul mediu net a ajuns, în iunie 2021 la valoarea de 3.541 de lei, în creștere cu 49 de lei comparativ cu luna mai, fiind echivalentul unei creșteri de 1,4%, potrivit celor mai recente date transmise de Institutul Național de Statistică (INS).

Comparativ cu luna iunie 2020, salariul mediu net a înregistrat o creștere de 7,4%. În ceea ce privește salariul mediu brut, acesta a fost 5779 lei, cu 84 lei (+1,5%) mai mare decât în luna mai 2021.

În luna iunie 2021, în majoritatea domeniilor de activitate, salariul mediu net a crescut datorită acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite ori de fidelitate), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri, potrivit INS.

Dacă vrei să-ți calculezi salariul pentru a ști cu câți bani rămâi în mână la final de lună, poți accesa accest Calculator de Salariu Net dezvoltat de wall-street.ro.

Top 10 domenii cu cele mai mari salarii din România

Fără a fi, poate o surpriză, cele mai mari salarii îi încasează IT-iștii, care rămân la final de lună cu un salariu mediu net de 8.439 de lei, fiind urmați apoi de românii care lucrează în industria petrolieră, cu un salariu mediu net de 7564. Pe locul al treilea sunt situați angajații care activează în industria de informații și comunicații, care au câștigat, în luna iunie un salariu mediu net în valoare de 7.168 de lei.

Nr.crt. Domeniul de activitate Valoarea Salarială (RON)
1. Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice

8.439

2. Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului 7.564
3. Informații și comunicații 7.168
4. Activități de editare 6.985
5. Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale 6.914
6. Activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) 6.199
7. Activităţi de servicii anexe extracţiei 6.024
8. Intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii 5.908
9. Intermedieri financiare şi asigurări 5.782
10. Fabricarea produselor din tutun 5.729

Sursa: INS

INS mai transmite că în sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu de luna mai a acestui an, în învățământ (o creștere de 0,5%), respectiv în administrație publică ( o majorare de 0,1%). În sistemul de stat, în domenii ca sănătate şi asistență socială, salariul mediu net a scăzut comparativ cu luna precedentă, cu 2%.

Top 10 domenii cu cele mai mici salarii din România

La polul opus, cele mai mici salarii rămân, la fel ca în luna mai, în sectorul HoReCa, un domeniu puternic afectat în continuare de pandemia de COVID-19. În iunie 2021, un anagajat care a lucrat în hoteluri și restaurante a rămas la final de lună cu un salariu net de 1.926 de lei, dar în creștere cu 76 de lei comparativ cu luna mai.

Urmează apoi angajații care activează în industria textilă din România, care au câștigat, în medie, 2.014 în luna iunie, fiind urmați de lucrătorii din industria de tăbăcire și de finisare a pieilor, dar și în fabricarea articolelor de voiaj, marochinărie, harnașament, încălțăminte și blănuri. Câștigul salarial mediu net obținut de aceștia, în luna iunie s-a ridicat la 2.323 de lei.

Nr.crt.

Domeniul de activitate Valoarea Salarială (RON)
1. Hoteluri și restaurante 1.926
2. Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte 2.014
3. Alte activităţi de servicii 2.323
4. Tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor 2.327
5. Fabricarea de mobilă 2.331
6. Industria alimentară 2.406
7. Activităţi de poştă şi de curierat 2.459
8. Agricultură, vânătoare şi servicii anexe 2.476
9. Alte activităţi industriale (neclasificate în alte părți) 2.481
10 Fabricarea produselor textile 2.490

Doar salariile mari nu mai ajută piața muncii

În ciuda salariilor mari pe care sunt dispuși să le ofere angajatorii din România (în special în industria de IT, telecomunicații sau automotive, unde salariile sunt peste media pieței), aproape toate domenii se confruntă cu un deficit sever de candidați, aspect confirmat și de Florin Godean, Country manager Adecco România în cadrul emisiunii HR Talks. Acesta este și motivul pentru care salariile vor trebui să crească și mai mult cel târziu în 2022.

„În România sunt companii cu produse sau servicii cu valoarea adăugată și care pentru a plăti salarii mai mari își permit să erodeze din profitul lor, dar vorbim și de companii cu un profit mai redus care sunt la linia supraviețuirii care vor sucomba la un moment dat pentru că nu-și vor mai permite să-și țină salariații doar pe acțiuni de retenție care creează o atmosfera plăcută.

Nu-i destul, oamenii nu-și vor mai putea plăti cheltuielile și vor pleca”, a declarat Florin Godean, Country manager Adecco România, una din cele mai importante companii de recrutare de personal în regim temporar din piața locală.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri