În România, salariul mediu net a ajuns, în iulie 2022 la valoarea de 3.975 de lei, în ușoară scădere comparativ cu luna anterioară, conform celor mai recente date transmise de Institutul Național de Statistică (INS). Care sunt domeniile cu cele mai mari salarii din România?

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,1%. În ceea ce privește salariul mediu brut, acesta a fost 6.405 lei, cu 8 lei mai mic decât în luna iunie a acestui an. În raport cu evoluţia preţurilor de consum, indicele salarial a fost 97,5% ȋn luna iulie 2022 față de luna iulie 2021 și 99,0% ȋn luna iulie 2022 față de luna iunie 2022.

Dacă ar fi să vedem ce se întâmplă în zona salariului minim pe economie, comparativ cu inflația, salariul minim a crescut în 2022 față de 2021 undeva cu 9%. Inflația azi e 15,3% și ca atare, de fapt, oamenii nu văd nimic din creșterea respectivă pentru că toată e consumată de nivelul galopant al inflației.

Alexandra Peligrad, CEO Smartree România

În luna iulie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite), ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), arată INS. De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).

Dacă vrei să-ți calculezi salariul pentru a ști cu câți bani rămâi în mână la final de lună, poți accesa accest Calculator de Salariu Net dezvoltat de wall-street.ro.

Top 10 industrii cu cele mai mari salarii din economia românească

Și de această dată, angajații din sectorul IT&C se bucură de cele mai mari salarii din România, încasând un salariu mediu net de 9.549 lei, în creștere față de luna iunie, când acesta era de 9.331 lei. Aceștia sunt urmați de angajații care lucrează în informații și comunicații (8.137 lei). Pe locul al treilea se situează angajații care lucrează în activități de editare, care au încasat, în medie, un salariu mediu net de 7.798 de lei, în iulie 2022, mai arată cifrele puse la dispoziție de INS.

Nr. crt. Domeniu de activitate Salariu mediu net
(RON)
1. Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice 9.549
2. Informaţii şi comunicaţii 8.137
3. Activităţi de editare 7.798
4. Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale 7.756
5. Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului 7.495
6. Transporturi aeriene 7.134
7. Intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii 7.091
8. Activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) 6.799
9. Intermedieri financiare şi asigurări 6.796
10. Activităţi de servicii anexe extracţiei 6.751

Sursa: INS

La fel ca și luna anterioară, la polul opus se află angajații care lucrează în hoteluri și restaurante, care au câștigat 2.273 de lei, acesta fiind cel mai mic salariu mediu net încasat în România.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri