Castigul salarial mediu nominal net a scazut la 3.044 lei in luna august a acestui an, mai putin cu 75 lei (-2,4%) fata de iulie 2019. Cel mai bine se castiga in IT, cel mai putin in confectii.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost 4.981 lei, cu 110 lei (-2,2%) mai mic decat in luna iulie 2019.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), respectiv 6.764 lei, iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte - 1.754 lei, se arata in cele mai recente date ale Institutului National de Statistica (INS).

Comparativ cu luna august a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,1%.

Statistica precizeaza, de asemenea, ca, in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia carbunelui superior si inferior, cu 14,7%, si in fabricarea produselor, cu 10,1%.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, cu 7,2%, si in transporturi pe apa, activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, activitati de editare, fabricarea bauturilor - intre 2% si 5%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri