Salariul mediu net din Romania a scazut la 3.044 lei. Cel mai mult de castiga in IT, cel mai putin in confectii

Castigul salarial mediu nominal net a scazut la 3.044 lei in luna august a acestui an, mai putin cu 75 lei (-2,4%) fata de iulie 2019. Cel mai bine se castiga in IT, cel mai putin in confectii.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost 4.981 lei, cu 110 lei (-2,2%) mai mic decat in luna iulie 2019.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), respectiv 6.764 lei, iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte - 1.754 lei, se arata in cele mai recente date ale Institutului National de Statistica (INS).

Comparativ cu luna august a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,1%.

Statistica precizeaza, de asemenea, ca, in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Citeste si:
Salariile din publicitate au crescut cu 3% anul acesta
Industria de publicitate a...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia carbunelui superior si inferior, cu 14,7%, si in fabricarea produselor, cu 10,1%.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, cu 7,2%, si in transporturi pe apa, activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, activitati de editare, fabricarea bauturilor - intre 2% si 5%.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri