În foarte puține companii se fac evaluări de performanță corect. Dar în și mai puține se fac des pentru angajații noi.

Gândește-te în felul următor. Ai angajat un om nou. Tocmai a plecat de la un job unde a avut nevoie de câțiva ani să realizeze ce este important și ce nu în rolul lui. Acum… a venit la tine. Un alt joc. Alte reguli. Alți jucători.

Îl arunci în meciul zilnic, alături de toți ceilalți jucători. Încearcă să facă ceea ce crede că este bine sau ceea ce i-a fost predat în trainingurile de inducție.

O parte le face bine, altele nu foarte. A preluat o parte dintre obiceiurile bune de la echipă, dar vine și cu obiceiuri negative de la fostul loc de muncă și mai preia câteva și de la oile negre din companie.

Își petrece bâjbâind după feedback primele 3 luni în companie. La finalul perioadei de probă ai un om care consideră că face lucrurile bine, deși poate 50% din munca lui zilnică este sub standarde.

Dacă îi spui că nu îl angajezi definitiv, omul va fi pe bună dreptate contrariat. “De ce nu mă angajezi… nu mi-ai spus până acum că nu fac lucrurile bine, iar acum îmi spui că trebuie să plec?”

Retail jobs

Dacă îl angajezi definitiv, omul va considera că ceea ce a făcut până în prezent a fost bine. Așa că va continua pe aceeași cărare bătătorită în primele 3 luni de bâjbâială.

În loc să…

I se prezinte încă dinaintea începerii perioadei de probă lista de responsabilități. Apoi… la fiecare 2 săptămâni, managerul responsabil de această persoană să ia fișa de responsabilități și să treacă cu noul angajat printr-o evaluare corectă.

Mai precis… să verifice alături de acesta unde se situează cu performanța pentru fiecare dintre responsabilitățile rolului (sau rolurilor) lui. Unde este bine, să îl felicităm pentru a continua. Unde nu este bine, să îi spunem de ce și să îl întrebăm cum are de gând să se îmbunătățească sau ce are nevoie.

Dacă la finalul perioadei de probă nu performează, atunci omul se așteaptă să nu fie angajat. Doar a avut 4 evaluări în trecut care i-au arătat ca nu reușește să se îmbunătățească.

Citeste si:
România se angajează să renunțe la cărbune în vreme ce alte state...
România se angajează să...

Iar dacă performează, atunci cu siguranță a înțeles regulile jocului. Știe cum să joace astfel încât să fie un jucător performant.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Răzvan Căzănescu
Răzvan Căzănescu (fondatorul TBF) a fost implicat în sute de companii din postura de consultant, partener, investitor sau fondator. A dublat companii de milioane de euro în doar 3 luni și a dus startup-uri la peste un milion de euro în primul an de activitate. Nu este trainer sau speaker și nici nu pretinde să fie. Este antreprenor. A creat companii. A condus companii. A crescut companii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri