5 Octombrie 2021

Cum ar fi să lucrăm patru zile pe săptămână ca niște lei, apoi să ne odihnim?



O săptămână de lucru de patru zile în care să muncim și în care să ne adunăm toate forțele la muncă, după care să beneficiem de o binemeritată odihnă. Asta propune Ryan Breslow, fondatorul și CEO-ul Bolt, care la la 26 de ani își vede compania dusă la statutul de unicorn.

Ne rămân adesea în minte imaginile unor directori executivi care își acoperă buzunarele cu salarii peste măsură de mari, în timp ce-și urmăresc acțiunile cum cresc, din avioanele lor private în care domină luxul. Nu este, însă, cazul tuturor executivilor de top pentru că unii aleg să petreacă mai mult timp cu angajații pentru a vedea dacă aceștia se simt bine la acel loc de muncă.

Este și exemplul lui Ryan Breslow, fondatorul și CEO-ul Bolt care pariază pe un lucru cert: dacă angajații săi sunt fericiți, atunci aceștia vor fi mai performanți. Cum face acest lucru? Prin stabilirea unui program de lucru de 4 zile pe săptămână, un model care a căpătat tot mai multă popularitate începând cu acest an, scrie Forbes.com.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din piața muncii? Te invităm să urmărești evenimentul Reshaping HR: Ce contează în lupta pentru atragerea și reținerea talentelor care va avea loc pe 21 octombrie 2021. Te poți înscrie AICI, gratuit!

Săptămâna de lucru de patru zile, un model tot mai preferat de companii

Toți angajații din lume au trecut în ultimii doi ani prin stres, anxietate și prin clipe dificile din cauza pandemiei de COVID-19. Odată cu lucrul remote, mulți salariați s-au plâns că au lucrat mai mult și că nu au mai reușit să traseze o graniță între muncă și viața personală. Acesta este și motivul pentru care mulți lideri au ales o soluție care pare să prezinte numeroase avantaje: o săptămână de lucru de patru zile.

Foto: Unsplash

CEO-ul Bolt este de părere că odată ce oferi angajaților mai multe zile libere, aceștia vor avea mai mult timp să se ocupe de treburile casnice, timp în care le va rămâne mai mult timp și de odihnă. Ryan Breslow spune că o săptămână de lucru de patru zile i-ar ajuta pe angajați să nu mai vină luni la birou ca niște „zombie”, în ideea că vor fi mai odihniți și vor avea mai multă energie și entuziasm.

Cea mai mare problemă cu munca la distanță nu e că oamenii lucrează mai puțin, ci că lucrează prea mult”, spune CEO-ul Bolt care subliniază importanța unui echilibru al muncii, care duce totodată și la creșterea productivității.

Desigur, o astfel de măsură implică anumite riscuri: ar putea trage compania în jos sau ar putea avea un efect neașteptat pentru angajați. Dar, liderul Bolt spune că merită în acest moment să riște.

Și dacă am lucra ca leii? Aceste creaturi feroce se manifestă prin scurte momente explozive de energie, de mare intensitate și apoi se odihnesc și se recuperează pentru următorul sprint.

Ryan Breslow, fondator și CEO-ul Bolt

Cu o săptămână de lucru de patru zile, Breslow susține că oamenii vor avea mai multă energie și vor deveni mult mai productivi. El crede că în cazul unei săptămâni de lucru de patru zile, angajații se simt mai încrezători și vor putea da totul în acele patru zile la muncă, după care vor beneficia de odihna binemeritată.

Islanda, Spania, Scoția și Japonia se numără printre țările care au instituit cu succes o săptămână de lucru de patru zile. Totodată, companii ca Unchartered, Microsoft Japan, Unilever, Perpetual Guardian, Elephant Ventures, Tower Paddle Boards și Digital Enabler au implementat deja un mod care include o săptămână de lucru de patru zile.

Citește și: Țara care a testat cu brio săptămâna de lucru cu mai puține ore de muncă



Citeste si