Dacă ți-am fi zi în urmă cu doi ani că aproape toți angajații vor lucra remote, probabil ai fi râs de noi. Până înainte de de venirea pandemiei, standardul de lucru era stabilit clar: cinci zile pe săptămână a câte opt ore pe zi, petrecute la birou. COVID-19 a schimbat, însă, mecanismele de lucru: angajații au lucrat remote sau de acasă, un stil care părea cumva nebunesc la început, mai ales pentru manageri. Cu timpul însă, oamenii s-au obișnuit și și-au dat seama că este mult mai ușor așa, mai ales pentru cei care făceau naveta pentru a ajunge la sediul companiei la care lucrau. Prin urmare, reducerea săptămânii de lucru de la cinci la patru zile ar fi mai mult decât binevenită.

Săptămâna de lucru de 4 zile. Cine sunt promotorii ideii

Andrew Barnes, fondatorul firmei de servicii financiare din Noua Zeelandă, Perpetual Guardian, și partenerul său, Charlotte Lockhart sunt doi dintre promotorii ideii ca săptămâna de lucru să aibă patru zile. Obiectivul lor e să determine corporațiile să schimbe săptămâna de lucru tradițională la doar patru zile. Barnes a implementat anterior o săptămână de lucru de patru zile la compania sa. Rezultatele au fost atât de pozitive, încât Barnes a început o campanie pentru a determina alte companii să i se alăture.

Cei doi lideri au înființat „Fundația Globală de patru zile” pentru a finanța cercetarea în viitorul muncii și pentru a studia bunăstarea la locul de muncă. Scopul lor este să construiască o coaliție globală care să convingă firmele din întreaga lume să adopte o săptămână de lucru de patru zile.

Atât Andrew Barnes, cât și Charlotte Lockhart au demontat practic mitul conform căruia angajații trebuie să fie prezenți cinci zile pe săptămână la birou.

Pe lângă săptămâna de lucru de patru zile, cei doi lideri ai mișcării spun că angajatorii pot fi creativi și inovatori. Viitorul post-pandemic al muncii ar putea include, de asemenea, zile de lucru de patru sau cinci ore, jumătate de zi și programe flexibile eșalonate în care oamenii vin și pleacă în funcție de nevoile lor și de stilul lor de viață.

saptamana de lucru de patru zileFoto: Unsplash

Echipa globală care conduce implementarea ideii de patru zile la nivel mondial este formată din oameni de afaceri, profesori universitari și cercetători care analizează efectele productivității angajaților în urma unui program flexibil de lucru.

Săptămâna de lucru de 4 zile. Microsoft și Unilever, printre companiile care au testat un astfel de mod de lucru

Trendul acesta de lucru în doar patru zile pe săsptămână a fost testat de mai multe companii de-a lungul timpului. De pildă Microsoft Japonia a experimentat un program de săptămână de lucru mai scurt, de patru zile, numit „Work-Life Choice Challenge 2019 Summer”. Compania le-a dat celor 2.300 de angajați oportunitatea de a „alege o varietate de stiluri de lucru flexibile, în funcție de circumstanțele muncii și ale vieții”. Scopul managerilor a fost să vadă dacă va exista o creștere corespunzătoare a productivității și a moralului atunci când orele de lucru din timpul săptămânii sunt reduse. Rezultatele experimentului au fost extrem de pozitive, angajații fiind mai fericiți și cu 40% mai productivi.

Totodată, platforma de crowdsourcing Kickstarter, este una dintre primele companii care se angajează în programul pilot.

Kickstarter are o istorie de abordare atentă cu privire la modul în care lucrează angajații. Pe măsură ce construim un viitor flexibil, vedem testarea unei săptămâni de lucru de patru zile ca o continuare a acestui spirit și o intenție foarte bună .

Aziz Hasan, CEO al Kickstarter

Săptămâna de lucru de 4 zile în Spania

Spania a anunțat anterior că va experimenta o săptămână de lucru de patru zile. Guvernul spaniol a fost de acord cu o săptămână de lucru de 32 de ore pe parcursul a trei ani, fără a reduce compensația lucrătorilor.

Sanna Marin, prim-ministru al Finlandei, a promovat reducerea săptămânii de lucru de la cinci la patru zile, ori să adopte o zi flexibilă de șase ore.

Cred că oamenii merită să petreacă mai mult timp cu familiile lor, cu cei dragi, să își dedice timp pentru hobby-uri și alte aspecte ale vieții, cum ar fi cultura. Acesta ar putea fi următorul pas pentru noi în viața profesională.

Sanna Marin, prim-ministru al Finlandei

Unilever, compania multinațională britanică de bunuri de larg consum, cu sediul în Londra, a început anterior un test al săptămânii de lucru de patru zile. Gigantul alimentar a ales Noua Zeelandă ca locație de testare.

Acest experiment reprezintă progresul natural al testării diferitelor modalități de lucru și acomodări în cadrul unei companii. Angajații au fost plătiți pentru cinci zile întregi, deși au lucrat doar patru.

De ce o săptămână de lucru de patru zile este mai bună pentru oameni

O săptămână de lucru cu ore reduse înseamnă mai mult timp în familie și o sănătate mintală și fizică îmbunătățită. O zi suplimentară pentru „viață” înseamnă că suntem mai predispuși să ne odihnim, să facem exerciții fizice, să ne programăm vizitele la medic, să ne bucurăm de aer liber, să petrecem timp alături de copiii noștri și să ne îngrijim de părinții și bunicii noștri, toate astea fără să ne sacrificăm salariul sau cariera.

De asemenea, cu o săptămână de lucru de patru zile, angajații sunt mai implicați în munca lor, sunt mai puțin predispuși la boli și au mai puține perioade în care sunt dispuși să intre într-un burnout. Un sondaj global realizat în 2021 de Harvard Business Review, 89% dintre respondenți au spus că viața profesională se înrăutățește, 85% au raportat niveluri mai scăzute de bunăstare și 62% au spus că au trecut prin burnout în timpul pandemiei.

Locurile de muncă în care se lucrează patru zile pe săptămână sunt, de asemenea, mai echilibrate la nivelul sexelor. Mamele care lucrează beneficiază astfel de un program cu ore reduse, iar femeile cu săptămâni de lucru de patru zile se bucură în sfârșit de un loc de muncă mai flexibil și echitabil.

Cum este mai bine pentru companii

Mii de companii pilotează în prezent o săptămână de lucru cu ore reduse, de care beneficiază diverși angajați, de la lucrători din industria auto și până la chelneri, ingineri și avocați. Angajatorii raportează o productivitate crescută, o atracție și o retenție mai puternică a talentelor și, uneori, chiar și cheltuieli generale reduse. O săptămână de muncă mai scurtă oferă, de asemenea, angajaților timp pentru a-și dezvolta noi abilități pe care le pot aplica la locul de muncă.

Sursa: forbes.com

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri