Prima țară din lume care e la un pas să reducă săptămâna de lucru la patru zile

Spania ar putea deveni una dintre primele țări din lume care ar putea să încerce o săptămâna de lucru de patru zile, după ce guvernul a fost de acord să lanseze un proiect pilot modest pentru companiile interesate de această idee.

Astfel, Executivul a acceptat propunerea partidului de stânga Mas Pais, care permite companiilor să testeze orele reduse de lucru, într-o săptămână de lucru.

La începutul acestui an, partidul spaniol de stânga Mas Pais a anunțat că guvernul a acceptat propunerea sa de a testa ideea. De atunci au avut loc discuții, urmând ca următoarea întâlnire să aibă loc în săptămânile care urmează, potrivit The Guardian.

„Cu săptămâna de lucru de patru zile (32 de ore), ne lansăm în dezbaterea reală a vremurilor noastre. Este o idee al cărei timp a sosit”, a declarat Iñigo Errejón de la partidul Más País pe Twitter.

Și alte stat discută de mult timp despre o săptămână de lucru de patru zile

Ideea unei astfel de săptămâni de lucru de doar patru zile prezintă deja interes de mai multă vreme, pentru țări din diferinte colțuri ale lumii. De la Noua Zeelandă la Germania, ideea a câștigat constant teren la nivel global. Susținătorii ideei sunt de părere că această reducere a săptămânii de lucru la patru zile reprezintă un mijloc de a crește productivitatea, de a îmbunătăți sănătatea mintală a angajaților și de a lupta împotriva schimbărilor climatice. Propunerea a căpătat o nouă semnificație pe măsură ce pandemia a accentuat problemele legate de bunăstare, epuizare și echilibrul dintre viața profesională și cea profesională.

Citeste si:
CFR Călători reduce săptămâna de lucru la 4 zile și micșorează...
CFR Călători reduce săptămâna...

Susținătorii din Spania ai acestei idei se bazează pe un trecut istoric favorabil și ne referim aici la o grevă de 44 de zile din Barcelona, în 1919, care a dus la transformarea țării în una din primele din Europa de Vest care a adoptat ziua de lucru de opt ore.

Partidul Mas Pais a propus un proiect care să dureze trei ani, în valoare de 50 de milioane de euro, care ar permite companiilor să testeze orele reduse cu un risc minim. Costurile incursiunii unei companii în săptămâna de lucru de patru zile, de exemplu, ar putea fi acoperite în proporție de 100% în primul an, 50% în al doilea an și 33% în al treilea an.

Citește și: Cum să vorbești cu șeful tău despre burnout. Câteva sfaturi utile

Citeste si:
Germania: Pandemia a relansat discuțiile despre săptămâna de muncă...
Pandemia a relansat...
Sursa foto: Pexels
Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri