Spania ar putea deveni una dintre primele țări din lume care ar putea să încerce o săptămâna de lucru de patru zile, după ce guvernul a fost de acord să lanseze un proiect pilot modest pentru companiile interesate de această idee.

Astfel, Executivul a acceptat propunerea partidului de stânga Mas Pais, care permite companiilor să testeze orele reduse de lucru, într-o săptămână de lucru.

La începutul acestui an, partidul spaniol de stânga Mas Pais a anunțat că guvernul a acceptat propunerea sa de a testa ideea. De atunci au avut loc discuții, urmând ca următoarea întâlnire să aibă loc în săptămânile care urmează, potrivit The Guardian.

„Cu săptămâna de lucru de patru zile (32 de ore), ne lansăm în dezbaterea reală a vremurilor noastre. Este o idee al cărei timp a sosit”, a declarat Iñigo Errejón de la partidul Más País pe Twitter.

Și alte stat discută de mult timp despre o săptămână de lucru de patru zile

Ideea unei astfel de săptămâni de lucru de doar patru zile prezintă deja interes de mai multă vreme, pentru țări din diferinte colțuri ale lumii. De la Noua Zeelandă la Germania, ideea a câștigat constant teren la nivel global. Susținătorii ideei sunt de părere că această reducere a săptămânii de lucru la patru zile reprezintă un mijloc de a crește productivitatea, de a îmbunătăți sănătatea mintală a angajaților și de a lupta împotriva schimbărilor climatice. Propunerea a căpătat o nouă semnificație pe măsură ce pandemia a accentuat problemele legate de bunăstare, epuizare și echilibrul dintre viața profesională și cea profesională.

Susținătorii din Spania ai acestei idei se bazează pe un trecut istoric favorabil și ne referim aici la o grevă de 44 de zile din Barcelona, în 1919, care a dus la transformarea țării în una din primele din Europa de Vest care a adoptat ziua de lucru de opt ore.

Partidul Mas Pais a propus un proiect care să dureze trei ani, în valoare de 50 de milioane de euro, care ar permite companiilor să testeze orele reduse cu un risc minim. Costurile incursiunii unei companii în săptămâna de lucru de patru zile, de exemplu, ar putea fi acoperite în proporție de 100% în primul an, 50% în al doilea an și 33% în al treilea an.

Citește și: Cum să vorbești cu șeful tău despre burnout. Câteva sfaturi utile

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri