Belgia ar putea în curând să facă tranziția la un sistem de lucru care să includă o săptămână de lucru de patru zile. Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al Guvernului de Bruxelles, dar și de ministrul Muncii, Pierre-Yves Dermagne.

Propunerile „sunt în prezent discutate în cadrul guvernului federal belgian” ca parte a unui program mai larg de reforme ale pieței muncii, a declarat pentru Euronews ministrul belgian al Muncii.

O decizie finală în acest sens ar putea fi adoptată duminică sau luni.

Pierre-Yves Dermagne consideră că săptămâna de lucru de patru zile este o „chestiune fundamentală” după ce pandemia COVID-19 a adus schimbări majore în fluxurile de muncă ale angajaților. Ce se știe până acum este că oamenii ar lucra în continuare același număr de ore pe săptămână.

În opinia lui Dermagne, noua legislație care reglementează o săptămână de patru zile trebuie să conțină, de asemenea, prevederi pentru o lege a „dreptului de deconectare”, precum și reguli privind monitorizarea timpului petrecut la locul de muncă. O decizie finală va fi adoptată numai după ce vor exista consultări cu sindicatele din domeniul muncii, dar și cu reprezentanți ai diverselor industrii.

Retail jobs

Toate partidele guvernamentale susțin propunerea, potrivit publicației VTM.

În principiu, credem că ar fi bine pentru libertatea angajatului, dar, desigur, trebuie să fie alegerea lor.

Meyrem Almaci, președintele partidului verde flamand al coaliției de guvernare

O astfel de săptămână de lucru de patru zile ar fi un proces care ar dura aproximativ șase luni până să fie implementat în întreaga țară.

Citește și: Săptămâna de lucru de patru zile: O gură de aer proaspăt pentru angajații din întreaga lume. De ce e benefic un astfel de stil de lucru

Săptămâna de lucru de patru zile. Modelul de succes din Islanda încă răsună puternic

Will Stronge, directorului unui grup de experți din economie din Marea Britanie susține că în Regatul Unit, o astfel de săptămână de lucru de patru zile ar trebui să includă mai puține ore de lucru. Această reducere a numărului de ore ar fi esențială pentru angajați pentru că ar genera mai mult echilibru în relație muncă-viață personală.

Citeste si:
Săptămâna de lucru de patru zile: o gură de aer proaspăt pentru...
Săptămâna de lucru de patru...

saptamana de lucru de patru zileFoto: Shutterstock

„Dacă nu vom reduce și din numărul de ore lucrate, acest lucru va presupune că orice creștere a productivității va fi minimă, deoarece lucrătorii vor fi la fel de, dacă nu chiar mai obosiți”, a declarat acesta.

Islanda este poate cea mai cunoscută țară din lume care a testa cu brio săptămâna de lucru de patru zile, încă din 2017. Publicațiile de peste hotare au catalogat adesea acest model lucru care fiind unul cu un „succes covârșitor”.

Asociația Islandei pentru Democrație Durabilă și Autonomie a constatat, în urma unui studiu, că angajații chestionați, care au lucrat într-un sistem de lucru de patru zile pe săptămână au raportat un „puternic efect pozitiv asupra echilibrului dintre viața profesională și viața personală”.

Trendul acesta de lucru în doar patru zile pe săptămână a fost testat de mai multe companii de-a lungul timpului. De pildă, Microsoft Japonia a experimentat un program de săptămână de lucru mai scurt, de patru zile, numit „Work-Life Choice Challenge 2019 Summer”.

Citeste si:
Greve ale echipajelor de cabină Ryanair în Belgia, Spania şi...
Greve ale echipajelor de...

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri