O carieră presupune mai multe etape profesionale la care o persoană ajunge pe perioada carierei sale. Toate acestea se construiesc în timp, cu răbdare și perseverență. Etapele sunt următoarele: junior, middle, senior level și ultimul de executive level și toate sunt ancorate în timp, în funcție de perioadele la care un angajat capătă din ce în ce mai multă experiență în domeniul în care activează. Îți prezentăm în cele ce urmează cum ajungi de la junior la middle sau senior level și ce experiență profesională trebuie să ai pentru fiecare dintre ele.

Junior level

Ce vrei să te faci când vei fi mare? Era cea mai des întâlnită întrebare pe care o primeam cu toții când eram mici. Ajuns la maturitate, un adult care intră pentru prima dată în câmpul muncii este considerat un „junior”. Este, dacă vrei, primul contact al unei persoane cu câmpul muncii. De regulă, pentru această poziție nu se solicită experiență însă acest lucru poate fi diferit de un domeniu la altul sau de la o companie la alta.

În IT, spre exemplu (acolo unde este cea mai frecvent întâlnită această poziție), un junior software developer ar trebuie să cunoască anumite limbaje de programare, în contextul în care recrutarea sa de către companie depinde de acest lucru, pe lângă abilitățile soft ale sale (comunicare, lucru în echipă, inițiativa etc.).

„Pentru un junior, important este să lucreze cât de bine poate la feature-urile asignate, să aibă inițiativă, dar și să știe să ceară ajutorul. Când ne referim la skill-urile unui junior, depinde foarte mult și de tehnologia utilizată. Ne așteptăm să înțeleagă noțiunile basic de programare, să stăpânească conceptele pe care le folosim și să-și fi însușit în perioada de probă ce i-a fost asignat, ce a agreat cu managerul. Pentru un junior este foarte important să nu se supra-responsabilizeze”, a declarat Carmen Ghiță, Senior Engineering Manager în cadrul Adobe Systems România.

Experiența solicitată în această etapă: 0-1 an și jumătate

Entry-Level

Joburile entry-level sunt considerate a fi primele locuri de muncă pe care o persoană le ocupă într-un domeniu. Este perioada în care un angajat dobândește cunoștințele și abilitățile necesare pentru a duce la bun sfârșit activitățile unei organizații, pe termen lung.

Diferența față de joburile de junior este că atunci când o persoană se reconvertește profesional, respectivul candidat va intra în domeniul nou ales pe o poziție de entry-level, chiar dacă în industria anterioară activase pe poziții superioare. Respectiva persoană nu mai este un junior pentru că nu este la primul său job din carieră, dar va avea un job din categoria entry-level.

În IT, cum aminteam mai sus, situațiile diferă. Următoarea poziție după junior este senior management, însă acest lucru este stabilit de fiecare manager, în funcție de regulile interne proprii fiecărei companii în parte.

Experiența solicitată în această etapă: 0 - 2 ani

Middle management (Intermediar) level

Middle management (sau intermediar) este etapa imediat următoare după entry-level. După ce un angajat a căpătat o experiență de cel puțin doi ani într-un domeniu, compania la care lucrează îl poate considera calificat pentru mai multe responsabilități. Este considerat un angajat independent, care nu mai e la început de drum în carieră, așa că beneficiază și de mai puțină supraveghere comparativ cu cea primită în anii anteriori.

Este perioada în care munca este un organizată în mod independent pentru ca angajatul să demonstreze managementului și echipei că deține resurse demne de păstra pe termen lung.

Odată ajuns la acest nivel, un salariat poate dobândi roluri noi în companie, de leader sau de manager care asigură legătura dintre echipă și celelalte ierarhii, fiind responsabil de performanța echipei. Acesta va avea acces la mai multe obiective de business pentru a-și putea exercita noile roluri.

Experiența solicitată în această etapă: 2-5 ani

Senior Level

Pentru a ajunge senior într-o companie trebuie să dobândești o experiență de cel puțin cinci ani, sau chiar șapte ani, în funcție de ce interval de experiență solicită fiecare organizație. Să fii senior înseamnă să fii un bun profesionist, să știi ce să faci mereu, pas cu pas și să fii capabil să îi ajuți oricând pe angajații noi care vin în firmă, aflați la început de carieră. Trebuie să fii cel care știe tot și să înțelegi cum funcționează în totalitate un business pentru a atinge obiectivele sale.

senior levelFoto: Unsplash

Cel mai important când ajungi pe această poziție este să continui să înveți constant, să-ți îmbunătățești abilitățile și să fii dispus să-ți lărgești aria ta de expertiză. Esențial este să fii mereu informat și la curent și ultimele noutăți din domeniul tău. Nu în ultimul rând, trebuie să ții pasul și cu cele mai noi instrumente tehnologice, pentru a putea menține ridicat gradul de performanță al echipei tale.

Dacă ai abilități de manager sau vrei să te dezvolți ca lider, poți coordona o echipă sau un departament mai mare și poți ajunge către Executive level, arată specialiștii de la BestJobs, una dintre cele mai importante platforme de recrutare din România.

Executive level

Pentru acest rol, experiența își spune cuvântul. După un deceniu în care ai excelat în industria din care faci parte, poți ajunge să aspiri la un rol de executive.

executive levelSursa foto: Pexels

Odată ajuns pe această poziție, strategiile de business revin în mâinile tale, însă acestea vin și cu o serie de responsabilități majore. Trebuie să comunici eficient cu toți din echipa ta, să fii mereu orientat spre rezultate și să te preocupi constant de stare de bine a angajaților.

Indiferent de nivelul de experiență la care ești acum, un lucru e cert: învățarea nu se oprește niciodată, indiferent de vremurile pe care le traversăm.

Surse: BestJobs, hipo.ro, codette.ro

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri