Dacă 2021 a însemnat pentru mulți angajați demisia, pentru atât de mulți încât valul a devenit un adevărat fenomen, 2022 pare că va chema companiile la tablă, iar extemporalul nu va fi ușor. Am putea spune că este anul în care ne putem aștepta ca valorile și principiile declarate ale acestora să se regăsească și în modul de abordare a oamenilor din companie.

De ce Marea Demisioneală?

2020 ne-a luat ca din oală și orice strategie pe termen mediu sau lung, indiferent de mărimea companiei, a devenit irelevantă. A fost, fără îndoială, anul flexibilității iar cei care au rămas în picioare sunt cei care s-au adaptat din mers fiecărui val care a venit peste noi. Situația a continuat într-un mod similar și în 2021, un alt an al pompierilor de serviciu, în care am învățat să funcționăm constant în modul de criză.

În zona talent managementului, cu toate acestea, 2021 a însemnat o refacere completa a listei de beneficii, așa cum o știam noi. Remote work, program flexibil - termeni de poveste până atunci, au devenit rapid alăturări de cuvinte prezente în multe dintre anunțurile de muncă. Toate acestea s-au tradus pentru angajați în opțiuni. Noua realitate s-a devoalat pentru foarte mulți, iar cifrele o arată. 450.000 de oameni au ales să schimbe jobul sau să plece, pur și simplu, fără a avea o altă ofertă pe masă, așa cum indică statisticile.

De ce Anul Retenției?

Ne uităm la cifrele îngrijorătoare pentru piața muncii din 2021 – cu 60% mai multe demisii față de 2020. Totuși, nu asta e ceea ce m-a surprins cu adevărat, asta poate și grație experienței de peste 20 de ani în HR. Ce mă pune, în continuare, pe gânduri sunt acei 20% dintre români care au ales să părăsească o companie, deși nu aveau o altă ofertă de muncă la momentul plecării. Ce ar putea cauza plecarea voluntară dintr-o echipă, în plină pandemie și deci, instabilitate economică din toate punctele de vedere? Ce mână o astfel de decizie radicală? Asta e întrebarea la care orice angajator va trebui să poată răspunde înainte de a gândi strategia care va menține o echipă sudată.

Acum, mai mult ca oricând, se simte nevoia unei radiografii ample asupra rațiunii ce stă în spatele alegerilor pe care un angajat le face. Doar în urma unei astfel de analize putem da un diagnostic real, pentru ca mai apoi să punem bazele unei strategii de a oferi omului care ne acordă cele mai multe ore din viața sa, o experiență ce îl va aduce la muncă mulțumit și motivat.

Din perspectiva omului de HR, viziunea e clară: Anul Retenției este anul în care companiile trec de la stingerea incendiilor la a pune bazele unor strategii sănătoase prin care să creeze o experiență a angajatului ce diminuează dorința acestuia de a se uita în altă parte. Intenționalitatea este, așadar, aspectul care trebuie să ghideze eforturile angajatorului în 2022. La aceasta se adaugă susținere activă prin instrumentele dedicate cunoașterii și înțelegerii oamenilor din companii, cum ar fi programe tip Stay Interview, sesiuni de feedback, mese rotunde, discuții deschise etc.

În final, Anul Retenției vine ca o schemă de tratament pentru Marea Demisioneală. Vine și ca o expresie clară a angajatorului asumat, care își înțelege pe deplin rolul și responsabilitatea: nu doar aceea de a păstra oamenii, ci și de a-i asculta și motiva, de a le susține creșterea și dezvoltarea.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Leonard Rizoiu
HR Expert & Managing Partner la leoHR - o voce puternică in zona de capital uman din România, cu peste 15 ani de experiență în business și management în diferite industrii. Leonard Rizoiu este definiția profesionistului cu gândire strategică, orientat spre rezultate, care înțelege în profunzime nevoile afacerilor, construind soluții complete și personalizate pentru acestea. Promotor al empatiei și umanității în piața muncii, Leonard Rizoiu...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri