Deputaţii au adoptat în şedinţă de plen proiectul de lege privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, care, prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii - republicată, reglementează modul în care persoanele fizice desfăşoară activităţi casnice ocazionale remunerate exclusiv în tichete de activităţi casnice.

Valoarea nominală a tichetului de activităţi casnice este de 15 lei şi poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevede un amendament al proiectului, notează Agerpres.

Ce reprezintă activitatea casnică

Activitatea casnică este definită, potrivit proiectului, ca fiind activitatea ocazională, necalificată, desfăşurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic.

Activitatea casnică nu este efectuată în scop comercial şi NU se efectuează în beneficiul unor terţi cum ar fi:

  • servicii de curăţenie/igienizare, spălat/călcat rufe
  • servicii de croitorie
  • servicii de preparare a hranei
  • servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

Activitatea casnică se poate desfăşura în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfăşurării acesteia, stabilit de comun acord, în condiţiile prezentei legi. Beneficiarul casnic şi prestatorul convin asupra activităţilor şi a numărului de ore sau a volumului de muncă, plata prestatorului casnic se face conform dispoziţiilor prezentei legi, cu tichete de activităţi casnice.

Retail jobs

Durata zilnică a prestării activităţilor casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.

Valoarea maximă a contribuţiei lunare, calculate potrivit dispoziţiilor prezentei legi, pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat este contribuţia aferentă a minimum 85 de tichete de activităţi casnice. Valoarea acestei contribuţii nu poate fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată, au decis deputaţii Comisiei de muncă.

Prin excepţie de la prevederile proiectului, pot fi prestate şi plătite prin tichete de activităţi casnice şi activităţile desfăşurate de persoanele care exercită profesia de bonă, în condiţiile legii.

Citeste si:
Sondaj BestJobs: Puterea de cumpărare a românilor a scăzut şi cu 50%
Sondaj BestJobs: Puterea de...

În scopul aplicării dispoziţiilor legii, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale înfiinţează, până la data de 1 ianuarie 2024, Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice. Aceasta este accesibilă on-line şi/sau prin intermediul unei aplicaţii mobile, de pe orice dispozitiv.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Raluca Turcan, deputat PNL: Proiectul nu mută munții din loc, dar e un pas înainte

Proiectul de lege privind prestatorii casnici, adoptat de Camera Deputaţilor, reprezintă un pas înainte pentru o anumită categorie de oameni care, din anumite motive, nu au acces la sistemul de pensii, a declarat deputatul PNL Raluca Turcan.

Raluca TurcanFoto: Facebook/ Raluca Turcan

"Pentru a ajunge la această formă, au fost petrecute mii de minute de întâlniri, de negocieri, am stat zile întregi să obţinem avizele şi să constituim parteneriatele necesare pentru ca acest proiect de lege să nu fie o iluzie, ci să fie o realitate. Nimeni nu-şi imaginează că va muta munţii această lege, că în România nu va mai exista muncă la negru, pentru că asta ţine de o anumită mentalitate care se schimbă în timp (...), dar este un pas înainte", a declarat fostul ministru al Muncii, potrivit Agerpres.

Citeste si:
TOP 10 domenii în care joburile disponibile au fost acoperite cel...
TOP 10 domenii în care...

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri