Salariul mediu net a ajuns, în luna aprilie, la 3.967 lei, în creștere faţă de luna precedentă cu 30 lei (+0,8%). Salariul mediu brut a fost de 6.443 lei în luna aprilie, cu 42 lei (+0,7%) mai mare decât în luna martie 2022, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică (INS).

Care sunt domeniile cu cele mai mari salarii

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în IT &C (inclusiv activităţi de servicii informatice), unde românii au încasat un salariu mediu de 9.746 lei. În sectorul „informații și comunicații”, românii au câștigat, în medie, un salariu net de 8.316 lei, fiind urmați de cei care lucrează în domeniul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (8268 de lei).

Citește și: Manager de hotel: Un băiat m-a întrebat la interviul de angajare dacă aș putea trăi cu 2.000 de lei pe lună. „Soluția e să îți iei un doilea job”

La polul opus, cel mai puțin câștigă românii care lucrează în hoteluri şi restaurante, unde salariul mediu net nu a depășit 2.120 de lei în luna aprilie.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri