Luând în considerare faptul că românii preferă locurile de muncă din străinătate fiindcă se câștigă mai bine, mulți angajatori din România, din variate industrii, preferă să angajeze muncitori din Asia. Sri Lanka, Nepal sau India sunt doar câteva dintre țările asiatice care ne oferă un număr tot mai mare de angajați.

Criza reală de personal în domenii precum HORECA

Criza de personal este principala cauză pentru care companiile românești recrutează muncitori Nepal sau din altă țară asiatică. Acest deficit este resimțit în variate industrii, dar mai ales în HORECA, unde permanent există fluctuații sau lipsă severă de personal.

De ce românii nu ocupă locurile de muncă disponibile în HORECA? Ei bine, la baza acestui fapt exisă mai multe motive. Salariile, mediul, modul și programul de muncă sau chiar sezonalitatea sunt câteva dintre motivele pentru care românii evită să se angajeze pe posturi disponibile din cadrul industriei ospitalității.

În alte domenii, precum agricultura, construcții sau producție, lipsa experienței poate fi și ea o cauză. Cel mai bun exemplu provine din domeniul agriculturii. Chiar dacă antreprenorii români dispun de utilaje moderne, care i-ar ajuta pe muncitori să își desfășoare munca în condiții mai bune și mai ușoare, puțini sunt cei care au experiență cu aceste echipamente.

Iar cei care totuși au experiență preferă să muncească în străinătate fiindcă se câștigă mai bine.

Cu toate acestea, angajatorii români găsesc în personalul non-UE o nouă oportunitate. Pot angaja muncitori Sri Lanka, India, Egipt sau din altă țară asiatică dacă îndeplinesc anumite criterii. Este avantajos din prisma costurilor implicate, dar și datorită avantajelor pe care muncitorii asiatici le aduc companiilor românești.

Motive pentru care angajatorii din România se îndreaptă tot mai des către forța de muncă asiatică

Angajatorii români se îndreaptă tot mai des către forța de muncă asiatică din mai multe motive. În primul rând, pentru a completa deficitul de personal cu care se confruntă. Lipsa de personal le îngreunează sau chiar blochează activitățile interne, ceea ce duce la rezultate slabe și profi sub nivelul așteptărilor.

De asemenea, costurile implicare în procesul de recrutare muncitori Asia, cât și calificările pe care asiaticii le au sunt alte motive pentru care antreprenorii români preferă să angajeze personal din țările asiatice.

Trăsăturile de caracter pozitive ale oamenilor care provin de pe continentul asiatic și competențele profesionale sunt multiple. Asiaticii sunt responsabili, loiali angajatorilor și depun un efort mai mare pentru a-și câștiga salariul deoarece au posibilitatea să-i întrețină pe ceilalți membrii ai familiei, care de obicei rămân în țara de origine. Au pregătire calificată pentru postul pentru care aplică, ceea ce reduce costurile și timpul unei nevoi de calificare a viitorului salariat pentru activitatea depusă în companie. Abilitățile deprinse în urma modului de trai și a culturii sunt, de asemenea, alte aspecte care merită a fi luate în considerare. Rezistența crescută la stres, disciplina și felul ordonat de a rezolva fiecare îndatorire îi recomandă ca fiind candidații ideali. Își respectă angajatorul și sunt punctuali, toate aceste repere sunt importante și influențează în mod pozitiv calitatea și productivitatea muncii prestate. Obișnuiți cu un program mai intens de lucru, acceptă să lucreze uneori chiar și peste program atunci când e necesar pentru a-și finaliza atribuțiile. În plus, lucrează foarte bine în echipă și se adaptează cu ușurință în orice colectiv. Sunt eliminate astfel eventualele neînțelegeri care pot apărea între colegi și care pot afecta negativ bunul demers al activităților.

Prin urmare, companiile au parte de o productivitate mai crescută, ceea ce înseamnă un mare avantaj pentru angajatori, mai ales pe termen lung, fiindcă muncitorii asiatici sunt integrați de obicei pentru o perioadă mai mare de timp.

Sursa foto: Pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri