Pe întreaga piață a muncii planează incertitudinea din cauza lipsei de candidați, în timp ce pentru mulți antreprenori s-a instalat deja disperarea că nu au personal cu care să-și ducă la bun sfârșit proiectele. HoReCa, agricultura, dar și domeniul construcțiilor primesc în continuare cel mai mare număr de angajați străini veniți să muncească în România. Pentru anul curent, Guvernul României a aprobat suplimentarea contingentului de muncitori străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România, iar pentru 2022 este de așteptat ca acest număr să crească. Care sunt domeniile care au cea mai mare nevoie de personal străin ca să acopere golurile?

Industriile în care lucrează cei mai mulți angajați din Asia. HoReCa rămâne iar fără muncitori

În ultimii ani, piața forței de muncă a fost impactată negativ de migrație, un fenomen care în anii trecuți plasa România pe primele locuri în lume în ceea ce privește acest indicator. Situația s-a menținut până în 2020, la venirea pandemiei, când raportul dintre cerere și ofertă s-a inversat pentru prima dată după mulți ani. Cu toate acestea, deși a existat o oarecare relaxare preț de câteva luni, în agricultură sau în construcții, mai ales, deficitul de personal s-a menținut, în linii mari la același nivel, motiv pentru care mulți angajatori au fost nevoiți să apeleze în continuare la importul de angajați din afara Uniunii Europene.

„Dacă în cazul construcţiilor o mare parte din forţa de muncă din ţară a decis să plece în străinătate, locurile vacante sunt acum ocupate preponderent de muncitori calificaţi sau necalificaţi din Asia. Un număr considerabil de solicitări primim şi din HoReCa, în special pentru sezonul estival, unde atât hotelurile, cât şi restaurantele sau facilităţile de tip cantină sau fast food au avut mare nevoie de personal”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh, general manager al agenţiei de plasare de forţă de muncă Work From Asia pentru wall-street.ro.

Yosef Gavriel Peisakh, Work from Asia

În ceea ce privește recrutările din HoReCa, solicitările au cunoscut un boom considerabil în luna aprilie a acestui an, cu câteva luni înainte de sezonul estival pentru care restaurantele și hotelurile s-au pregătit intens pentru a-și aștepta oaspeții. Septembrie a adus, însă, o ușoară domolire a cererilor pe acest segment, odată cu încheierea sezonului turistic.

Această evoluţie este una firească, marcată de încheierea sezonului estival şi în special de intensificarea restricţiilor din HoReCa. Debutul pandemiei a luat complet prin surprindere acest domeniu de activitate, care încă se resimte în urma pierderilor generate de primul val al pandemiei.

Yosef Gavriel Peisakh, general manager Work From Asia

Și agricultura este unul din domeniile afectate în mod sever de deficitul de personal. De la micii fermieri și până la companiile mari din industrie, mulți angajatori apelează la muncitori calificați și necalificați aduși din Asia, care să fie dispuși să muncească pământul și să se mute în locațiile în care fermierii au nevoie de personal.

Citește și: HR TALKS | Meseriile la care românii nu se mai înghesuie. E „foame” de lăcătuși mecanici, strungari și dulgheri

Românii nu se înghesuie, dar asiaticii da

În țara noastră există mai multe domenii la care românii nu se înghesuie, ceea ce face ca locurile vacante să fie ocupate imediat de muncitori străini. Este vorba în principal despre industria textilă şi de croitorie, unde în momentul de faţă este o nevoie acută de forţă de muncă. Totodată, există cereri numeroase de personal şi pentru segmentul electrocasnicelor, unde e nevoie de frigotehnişti, dar şi de mecanici auto, care se găsesc foarte greu pe plan local, a mai precizat general managerul de la Work From Asia.

„Chiar dacă anul acesta restricţiile de călătorie nu ne-au permis deplasările pentru intervievarea directă a potenţialilor angajaţi, am mizat foarte mult pe eficienţa probelor video. Din fericire a fost o soluţie agreată şi de angajatorii români, care au considerat-o extrem de practică”, a adăugat Yosef Gavriel Peisakh.

În 2021, o cerere constantă a fost și pentru bonele asiatice, pe fondul trecerii la munca de acasă, unde tot mai mulți părinți au avut nevoie de ajutor pentru îngrjirirea copiilor. De departe, bonele filipineze sunt cel mai bine privite, dar și cel mai des recomandate.

Cei mai mulți muncitori asiatici care vin să lucreze în România provin din Sri Lanka, urmaţi de cei din Nepal şi Filipine.

Importul de candidați străini este o soluție la acest moment pentru mulți angajatori din România. Pe fondul lipsei de forţă de muncă la nivelul întregii țări, Executivul a aprobat suplimentarea contingentului de muncitori străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România, în anul 2021, cu încă 25.000, ceea ce permite în total unui număr de 50.000 de lucrători străini să aibă un loc de muncă. Cel mai probabil, pentru anul viitor, Guvernul va crește numărul de muncitori care să vină să lucreze în România, mai ales în contextul în care realitatea economică și socială în care ne aflăm nu pare decât să adâncească și mai mult criza de personal în care ne aflăm, au mai precizat reprezentanții de la Work From Asia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri