În contextul lipsei unei legislații care să prevadă și sancțiuni pentru angajații străini veniți în România să muncească, pentru ca mai apoi să își încalce fraudulos contractele de muncă, cu scopul de a ajunge în spațiul Schengen, specialiștii din agențiile de plasare și recrutare a personalului din Asia, solicită ajutorul autorităților pentru stoparea acestui fenomen alarmant.

„În ultima perioadă primim din ce în ce mai multe semnale de străini care fug. Săptămâna trecută, de exemplu, am avut în fiecare zi câte un muncitor care a fugit. Este foarte dificil ca agenție de plasare și recrutare a forței de muncă străine să îți desfășori în aceste condiții activitatea, fără un cadru legal care să te protejeze împotriva acestui fenomen alarmant. Trebuie să existe consecințe. Dacă te angajezi să vii în România să lucrezi și decizi să pleci, normal ar fi să nu mai poți aplica pentru o viză de lucru, odată ce o încalci. Din păcate, nu există nicio repercursiune”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh, General Manager Work from Asia.

Citește și: Fenomenul vizelor ilegale, vândute pe Internet, pentru muncitorii străini care vor să vină să lucreze în România

Retail jobs

Pe lângă lipsa unor sancțiuni clare pentru comiterea unor asemenea fapte, un alt motiv pentru care tot mai mulți muncitori străini aleg să fugă din țara noastră îl reprezintă nesancționarea existenței unor rețele de traficanți de migranți care au luat cu asalt Internetul.

Fug pentru că din start știu că este ușor să pleci din România în Schengen. Aplică în România, unde vin și stau câteva luni până la un an, în timp ce alții nici nu stau, fug încă din aeroport. Sunt muncitori străini care adună bani și plătesc niște traficanți, astfel încât să treacă ilegal granița, pentru că nu au vize de plecare, nu au actele necesare. In condițiile acestea, nouă, agențiilor de plasare și recrutare ne este foarte greu să facem față acestor situații.

Yosef Gavriel Peisakh, General Manager Work from Asia

Citeste si:
Gi Group: Angajatorii fie vor crește salariile, fie vor aduce...
HR Talks | Bate vântul în...

Work from Asia se opcupă să aducă în România muncitori străini pentru: HoReCa, agricultură și zootehnie, construcții, service-uri auto, personal domestic (bone, menajere, șoferi), precum și domeniul confecțiilor și al textilelor.

Vezi și ANALIZĂ WS: Cum ajung în stradă muncitorii aduși la muncă în România: Recrutări cu iz de trafic de persoane

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri