Marcel Miclău, secretar general ANOFM a discutat în cadrul evenimentului HR 2.0 - Ce îi motivează pe angajați în vremuri de criză, realizat de wall-street.ro despre situația actuală a ratei de ocupare a forței de muncă din România. Oficialul a identificat și care sunt orașele cu probleme din țara noastră în ceea ce privește numărul de locuri de muncă disponibile și gradul de ocupare la nivelul muncii.

Piața muncii, la fel ca și în anii anteriori este extrem de volatilă. Ceea ce ne interesează foarte mult, atât pe dumneavoastră ca actori, cât și pe persoanele care își caută un loc de muncă este ca cererea să se întâlnească cu oferta. Din păcate observăm că avem zone, cum sunt Timiș, Cluj, Brașov, București-Ilfov unde avem un deficit de forță de muncă, dar avem zone cum sunt Vaslui, Giurgiu, Teleorman și altele unde avem un excedent de forță de muncă și un deficit de locuri de muncă. Problema este delicată având în vedere pregătirea persoanelor respective, starea de sănătate și așa mai departe”, a declarat Marcel Miclău, secretar general ANOFM la HR 2.0 – Ce îi motivează pe angajați în vremuri de criză.

Potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică (INS), rata şomajului în luna decembrie 2022 a fost de 5,6%, în creştere cu 0,2 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna noiembrie 2022 (5,4%). Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna decembrie a anului 2022 a fost de 461,9 mii persoane, în creștere față de luna precedentă (447,7 mii persoane). INS mai atrage atenția că nivelul șomajului în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15-24 de ani este unul foarte ridicat, de 22,9%.

„Foarte important este că vrem să atragem tinerii, unde avem rata de șomaj cea mai mare, de 20-22%. Intenția noastră este să continuăm programele din garanția pentru tineret (...) Avem un program prin care am identificat peste 216.000 de tineri din care 184.000 am reușit să îi și înregistrăm. Desigur că aici e o dinamică foarte mare. Și pe lângă tineri, vizăm tot ce înseamnă persoană inactivă”, a mai precizat Marcel Miclău.

Reprezentantul ANOFM a mai transmis că rata de ocupare a forței de muncă este în prezent la 68%, iar până în 2027 aceasta trebuie să atingă un procent de 75%. Marcel Miclău se arată încrezător și spune că această valoare de 75% va fi atinsă în România chiar în acest an. Însă, oficialul atrage atenția asupra datelor provizorii apărute în urma Recensământului Populației care arată că România a pierdut în ultimul deceniu 1.067.800 de locuitori, ceea ce pune probleme majore pentru su

HR 2.0 – Ce îi motivează pe angajați în vremuri de criză este un eveniment realizat de wall-street.ro, sponsorizat de Lugera-The People Republic, Genesis Property, Regina Maria, Vastint, Altex, Romanian Software, Mobility Partner, Autonom, alături de partenerii media: Revista Cariere, Events Online, HR Club, Jurnalul de Afaceri și Portal HR, supported by Florăria cu Povești și Recharge Center.

Sursa foto: Ovidiu Udr

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri