Inteligența artificială va face ca multe companii să angajeze mai puțini oameni în următorii cinci ani, a declarat furnizorul de servicii de recrutare de personal Adecco Group, scrie Reuters.

Aproximativ 41% dintre directorii executivi se așteaptă să scadă forța de muncă umană din cauza tehnologiei AI, a precizat Adecco într-un raport bazat pe un sondaj realizat în rândul directorilor din 2.000 de companii mari din întreaga lume.

"Aproape toate locurile de muncă vor fi afectate de AI într-un fel sau altul", a declarat pentru Reuters directorul general al Adecco, Denis Machuel. "AI poate fi un ucigaș de locuri de muncă și poate fi, de asemenea, un creator de locuri de muncă.

Inteligența artificială generativă, care poate crea texte, fotografii și videoclipuri ca răspuns la solicitări, a stârnit atât speranța că ar putea elimina sarcinile repetitive, cât și teama că va face ca unele locuri de muncă să devină învechite.

Companiile din domeniul tehnologiei, inclusiv giganții globali Google și Microsoft, s-au angajat într-un val de disponibilizări în ultimele luni, în timp ce își mută atenția către sisteme precum ChatGPT de la OpenAI și Gemini, robotul de chat al Google.

Sondajul Adecco este unul dintre cele mai mari pe tema inteligenței artificiale și urmează unui studiu al Forumului Economic Mondial din 2023, potrivit căruia 25% dintre companii se așteaptă ca inteligența artificială să provoace pierderi de locuri de muncă, în timp ce 50% se așteaptă ca tehnologia să creeze noi roluri.
Dar, deși majoritatea directorilor executivi chestionați de Adecco spun că AI este un schimbător de joc, marea majoritate spun că nu au făcut suficiente progrese în adoptarea tehnologiei.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri