Privind retrospectiv, 2023 a fost un an în care interesul românilor cu privire la schimbarea locului de muncă a crescut, în condiţiile în care, din ianuarie şi până în decembrie, au fost înregistrate 10 milioane de aplicări, cu aproximativ 5% mai mult decât în 2022, potrivit datelor de la eJobs România. Însă lipsa de predictibilitate care planează în plan economic îi poate face pe candidați să fie mai prudenți cu privire la acest aspect, în 2024, este de părere liderul Adecco România, una dintre cele mai importante companii de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar.

„Incertitudinea din peisajul economic i-ar putea determina pe oameni să fie mai reticenți în a-și schimba locul de muncă atât de ușor. Pentru a-și menține talentul, angajatorii ar trebui să se concentreze pe strategii de retenție a angajaților, dar și să ofere beneficii competitive și diverse, precum și oportunități de dezvoltare a carierei”, a declarat pentru wall-street.ro Francesco Zacchetti, Country Manager al Adecco România.

Sorin Faur, specialist cu experiență în resurse umane și fondator al Academiei de HR este de părere că „frenezia schimbării locului de muncă” nu este benefică nici pentru angajat și nici pentru angajator, chiar dacă există cerere în piață. Deși pe termen scurt poate fi privită ca un succes, „stabilitatea este o strategie mai buna de creștere în carieră decât schimbarea oportunistă a locului de muncă odată la 6-9 luni, sau și mai repede”, consideră expertul.

„În mod firesc, ar trebui să ne găsim locul și să performăm acolo, crescând în organizație și odată cu organizația, atât din punct de vedere profesional cât și din punct de vedere salarial (...) Mai repede ajungi să crești și să te dezvolți acolo unde te simți bine, decât fiind mereu cu bagajul făcut, nu este bine nici din punct de vedere psihologic, chiar dacă, pe termen scurt sunt câștigate mici creșteri de salariu. Pe fondul incertitudinilor însă mai mari privind performanța economiei în general, este mai bine și pentru candidați să fie mai precauți înainte de a schimba locul de muncă”, a adăugat Sorin Faur.

Cei care totuși vor să facă o schimbare, fie a locului de muncă, fie a carierei, în 2024, liderul Adecco România le recomandă înainte de toate să se concentreze pe îmbunătățirea abilităților în așa fel încât acestea să fie în acord cu piața muncii. De altfel, paleta de competențe pentru viitor se va schimba considerabil, iar angajații trebuie să depună eforturi încă de pe acum pentru a fi parte din economia viitorului. Experții de la World Economic Forum arată că printre cele mai importante abilități în următoarele decenii vor fi gândirea analitică și cea critică, flexibilitatea, autonomia, empatia și, nu în ultimul rând alfabetizarea tehnologică. Francesco Zacchetti spune că vede o deschidere tot mai mare și din rândul angajatorilor în a oferi angajaților programe de reconversie și dezvoltare a abilităților.

Prin învățare continuă, urmărirea tendințelor din industrie și înțelegerea lor, candidații vor reuși să se diferențieze și vor fi mai atractivi pentru angajatori. De asemenea, networkingul și construirea unei prezențe online puternice sunt esențiale într-o piață a locurilor de muncă atât de competitivă și dinamică.

Francesco Zacchetti, Country Manager Adecco România (foto)

Francesco Zacchetti, Country Manager al Adecco România

„Ne aflăm încă într-o piață a candidaților”

Pe lângă incertitudinea cauzată de riscurile geopolitice și scăderea cererii pe fondul ratelor ridicate ale inflației și al nivelului dobânzilor, o preocupare majoră pentru companiile din regiune este lipsa de personal calificat. În România, acest deficit de forță de muncă este corelat cu migrația constantă a românilor peste hotare, care a accentuat de la an la an exodul de creiere. Cele mai noi date de la Banca Mondială arată că țara noastră a pierdut în ultimii 15-20 de ani aproximativ 20% din forța de muncă. Prima categorie care pleacă este cea formată din tineri, de regulă cei care au un nivel de educație mai ridicat decât populația rămasă.

Mai mult, analiștii arată și că populația activă în vârstă de muncă a României este în scădere, în mare parte din cauza emigrației și a participării scăzute în câmpul muncii, ceea ce reduce oferta de forță de muncă și, prin urmare, creșterea economică potențială.

„Considerând că ofertele de locuri de muncă sunt extrem de variate și ne aflăm încă într-o piață a candidaților, angajatorii ar trebui să acorde prioritate construirii brandului de angajator, experienței angajaților și inovației în materie de recrutare, pentru a atrage și a reține profesioniști calificați în echipele lor”, a precizat Francesco Zacchetti.

Deficitul de forță de muncă și de competențe reprezintă principala îngrijorare a companiilor din România, fiind considerat cel mai mare risc care, în următorul deceniu, care ar putea afecta negativ rentabilitatea industriei în care acestea activează, arată datele sondajului PwC CEO Survey 2023.

„Criza de personal are cauze profunde, care transced dinamica economică de moment. Vorbim de scădere demografică, vorbim de migrarea masivă a forței de muncă peste hotare, vorbim de un sistem de învățământ care de mult nu mai ține pasul cu nevoile societății, vorbim de nivel de trai, de fiscalitate, de transformare digitală și tehnologică... motive care toate conduc către un deficit generalizat de forță de muncă, mai ales cea calificată. Și în 2024 ne vom confrunta deci cu un accentuat deficit de personal, ponderat poate de faptul că, în prima parte a anului vom asista la prudență din partea angajatorilor, și deci, cererea de personal va fi ceva mai mică”, a adăugat și Sorin Faur.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri