2 Iunie 2011

Peste jumatate dintre angajatorii romani au probleme in ocuparea pozitiilor cheie



Mai mult de jumatate (53%) dintre angajatorii de pe piata locala intampina dificultati in ocuparea pozitiilor cheie din interiorul companiilor, in vreme ce la nivel global doar un angajator din trei are probleme in recrutarea pentru posturile importante, arata ultimul studiu realizat de ManpowerGroup Romania, firma cu activati in resurse umane.

Cel mai dificil de ocupat posturi sunt cele de muncitori calificati, ingineri si manageri, in principal din cauza lipsei de experienta la nivelul candidatilor - dupa cum motiveaza 28% dintre angajatori, din cauza lipsei acute de candidati disponibili pe piata (24%) si pe fondul unui deficit de abilitati practice si tehnice in randul aplicantilor (22%).

Fata de rezultatele studiului publicat anul trecut, inginerii au coborat de pe prima pe a doua pozitie, in timp ce muncitorii calificati au urcat pe primul loc in topul pe Romania. In schimb, managerii au urcat pe locul al treilea, fata de pozitia a cincea ocupata cu un an inainte.

"Cu toate ca nu toti angajatorii sunt afectati de deficitul global de personal talentat, factorii externi ce se manifesta la nivel mondial (economici, demografici etc.) indica faptul ca presiunea exercitata de lipsa de talente se va simti curand pretutindeni. Companiile care adopta strategii pe termen lung in ceea ce priveste personalul, se asigura ca vor avea la dispozitie talentul de care au nevoie pentru a-si indeplini obiectivele de afaceri", spune Valentin Petrof, country manager al ManpowerGroup Romania.

La nivel global, angajatorii cu nivelul cel mai ridicat de dificultate in ocuparea pozitiilor deschise sunt cei din Japonia (80%), India (67%), Brazilia (57%), Australia (54%), Taiwan (54%), SUA (52%), Argentina (51%), Turcia (48%), Elvetia (46%), Noua Zeelanda (44%), Singapore (44%), Bulgaria (42%), Hong Kong (42%) si Mexic (42%).

Pozitiile cel mai dificil de acoperit din regiunea EMEA sunt muncitorii calificati, urmati de tehnicieni si ingineri. Angajatorii din Turcia (48%) si Elvetia (46%) intampina si ei dificultati in identificarea de personal talentat, iar companiile norvegiene, irlandeze si poloneze inregistreaza cele mai scazute procente ale deficitului de talente, cu 9%, 5% si respectiv 4%.

ManpowerGroup Romania este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de recrutare, cu afaceri estimate la 18,7 milioane de euro pentru 2010, in crestere cu 48% fata de 2009.



Citeste si